BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шумен и Благоевград отпаднаха от еврофинансиране за младежки центрове заради непълна документация


Снимка: „Радиан“

Шумен и Благоевград са единствените областни градове от общо 14 участници, които отпаднаха още на първия етап в процедурата за финансиране на младежки центрове, обявена по Норвежкия финансов механизъм. Двете общини не успяха да се класират на етап „Административно съответствие и допустимост“, тъй като не са предоставили пълната необходимата документация. Информация за допуснатите и отхвърлени проекти е публикувана на сайта на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство 2014-2021 г.

В края на 2019 г. организацията обяви покана към областните градове в страната за участие с проекти за изграждане на младежки центрове.  Всеки отделен проект може да получи от 1,5 млн. евро до 2 млн. евро, а процедурата няма изискване за съфинансиране от страна на кандидата.

Документи са подали общо 14 общини, като 12 от тях са допуснати до следващия етап за техническа и финансова оценка: Перник, Бургас, Пазарджик, Монтана, Велико Търново, Кюстендил, Русе, Габрово, Столична община, Смолян, Кърджали, Видин. Само две общини не са допуснати до участие – Шумен и Благоевград, а като причини е записано, че при тях липсва необходимата документация за планираните строително ремонтни дейности.

Община Шумен кандидатства пред Норвежкия финансов механизъм с проект за изграждане на младежки център в бивша детска градина на платото.

Това не е първият случай, когато община Шумен пропуска възможности да привлече средства по европейски проекти. Общински общински съветници и експерти в работата с евросредства припомнят конкретни примери за изтървано финансиране: преди 2 години общинската администрация пропусна да кандидатства и да привлече близо 14 милиона лева за линия за сепариране на отпадъци и съоръжения за компостиране на боклука, пропусна и възможността да получи финансиране за купуване на електрически автобуси, въпреки проблемите със замърсяването на въздуха в Шумен, не успя да влезе и в пилотния проект за подмяна на битовото отопление на твърдо гориво или за газификация.

Сега поредният случай на пропуснати възможности за еврофинансиране заради някакви формално неизпълнени критерии е вече симптоматика, която говори за недостатъчен административен капацитет и липса на контрол, коментират общински съветници от Шумен. „Ако общината не е класирана заради липсващи или некоректно попълнени документи, очевидно става въпрос за несвършена работа“, подчертават експерти по европейските проекти.  И коментират, че подобен пропуск е недопустим за една община като Шумен, която при това има остра нужда от инфраструктура в младежките дейности. „Ние сме от общините, които застрашително намаляват, демографският срив е огромен и този проект беше една от малкото възможности да привлечем средства за младежки дейности. Затова такива пропуски не са приемливи и не трябва да се подминават с лека ръка, защото за нашата община загубените 3-4 милиона лева са сериозни пари“, заявиха общински съветници, които смятат да поставят въпроса пред кметската администрация.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!