BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антикорупционната комисия наложи нова глоба на кмета на район „Красно село“

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщи, че е установила конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова. Като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, Станиславова е сключила трудов договор с дъщеря си, посочват от Антикорупционната комисия и допълват, че ѝ е наложена глоба от 5000 лв. 

Производството срещу Станиславова е започнало по сигнал. В хода на проверката на КПКОНПИ установили, че на 15.05.2020 г. на електронната страница на район „Красно село“ е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Столичният район е бенефициент по програмата и като такъв следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв.

На 18.05.2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. На същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от Станиславова, в качеството й на кмет.

На 8.06.2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10.06.2020 г. трудовият договор е прекратен.

По време на изслушването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

Това е второ решение на комисията за конфликт на интереси за налагане на глоба на Росина Станиславова.

В първия случай КПКОМПИ е установила, че кметът на район „Красно село“ определила сама себе си, като ръководител на проект, почасовата ставка за себе си и избрала екипа за работа. Наложена ѝ беше глоба от 15 хил. лв. и отнемане в полза на държавата на изплатените ѝ близо 10 хиляди лева.

След избухването на скандала от „Демократична България“, които издигнаха Станиславова за кмет,
обявиха, че оттеглят доверието си от нея и направиха дарение на същата сума за SOS детски
селища.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!