BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В ъгъла! – как общинските съветници в Дряново поискаха „да се защитят“ от гражданите


Снимка: Pixabay

Общинският съветник в Дряново Светлана Лакова, която предложи да се забрани снимането по време на заседанията на съвета, всъщност е искала следното: „Да защитим нас си, общинските съветници, от гражданите на Дряново“, каза тя. А с глоба за нарушителите (част от предложението й, която оттегля след дебат), мислела да се увеличи бюджета на Общината. Ясно е, че аргументите, с които Светлана Лакова прави своето предложение са точно толкова несъстоятелни, колкото и това, което предлага.

Всичко това става ясно от протокола на провелото се на 30 август т.г. заседание на дряновския Общински съвет, копие от което „За истината“ получи трийсет и седем дни, след като бе поискано по официалния ред.   

Протоколът разкрива любопитни детайли от два дебата – първият е за това дали предложението да стане част от дневния ред на заседанието. Едва след като това се приема, следват разисквания по самото предложение.

Какво предлага Светлана Лакова?

Идеята й се състои в това по време на заседанията на Общинския съвет колегите й да могат да бъдат снимани само от лица, „сключили договор с председателя на Общинския съвет и доказали своята професионална компетентност“. Снимките към евентуални публикации, илюстриращи текстове от заседанията на съветниците, да се взимат само и единствено от официалния сайт на Община Дряново или сайта на Общинския съвет. На нарушителите да се налага глоба от 200 до 300 лв. и да им се търси съдебна отговорност. Това е предложила Лакова.

Маркираната част от преписа на ротокола показва какви са аргументите за внасяне на предложението, снимка: „За истината“

Общински съветник в Дряново поиска цензура при отразяване на заседания – тук

Идеята се харесва на председателя

„Аз на първо четене нямам такава висока компетенция да участвам в това предложение за решение, което ми харесва, госпожо Лакова“, заявява председателят на Общинския съвет в Дряново Тодор Георгиев.

Всъщност признанието, че не му достига компетентност, не пречи на Георгиев по-късно, когато предложението е подложено на обсъждане, да добави към него изискване журналистите, присъстващите на заседанията, да се легитимират с журналистическа карта.

Извън всякакво съмнение е, че подобно предложение е напълно безпочвено, когато става дума за заседания, които по закон са открити за граждани. На тях може да присъства всеки, а дали е журналист или не, няма никакво значение. Същият този гражданин може след това да направи публикация в произволна оциална мрежа и да разкаже какво е видял, без да пести оценки и квалификации. Точно това обяснява адвокат Евгени Попов, извикан за мнение по дебата. Отговорът на Тодор Георгиев гласи следното: „Ама това решение злонамерените ги слага в ъгъла“.

Тази реплика вече изключва всякакви съмнения какво налага да се ограничи правото за снимане на заседанията на Общинския съвет в Дряново. След нея желанието на съветниците да си гарантират комфорт, в който няма критикуващи или неудобни, е твърде отчетливо.

Тайнствената всеизвестна госпожа

Всъщност в протокола от заседанието се долавя, че целта е да се изолира една единствена личност, която никой не назовава по име. „За истината“ обаче научи от свои източници, че администратор на една от местните фейсбук групи не пести оценки за работата на съветниците. Вероятно това е „една всеизвестна госпожа, която обикаля, псевдожурналистка“, за която говори по време на дебата Галин Герганов (Местна коалиция Партия на зелените). Няма съмнение, че въпросната госпожа е раздразнила част от съветниците, щом Герганов стига дотам, че заплашва, ако предложението на Лакова не бъде прието, всеки път, когато въпросната госпожа е в залата, да предлага заседанията на Общинския съвет да са закрити.

Ситуацията определено заприличва на махленско наддумване. Ясно е, че сред общинските съветници има и такива, които си дават сметка, че който не иска да го снимат, си стои у тях и не се кандидатира (изказване на Станка Пенкова, б.ред.), както и здравомислещи, които напомнят, че дори в момента на въпросния дебат снимат две камери и до вечерта всеки гражданин на Дряново може да си направи скрийншот, който да качи в социална мрежа (изказване на Десислава Симеонова, б.ред. ). Дори Тодоро Георгиев, който харесва предложението за ограничаване на снимането на заседания разбира, че „нас всеки може да ни снима“ и признава, че предложението на Светлана Лакова има нужда от юридическа консултация.

Кметът – възмутен, но съгласен

На фона на всичко това кметът на Дряново Трифон Панчев (БСП), юрист по образование, най-напред показва възмущение от предложението на бившата си съпартийка (Лакова е изключена от БСП след парламентарните избори на 4 април т.г., според публикации в медии защото на вота била наблюдател за друга политическа сила, б.р.). „Скоро може да се направи предложение някакво тук независима федеративна република Дряново да има“, реагира той преди предложението да стане точка от дневния ред.

„Просто губим във въздуха“

По-късно обаче разсъждава компромисно: „Като кмет съм абсолютно съгласен и солидарен с вас да издам една заповед, с която да ограничим всички тези права, които по някакъв начин се нарушават и съответно вредят на имиджа на личностите, които са тука“. Става дума за реда на достъп и поведение в сградата на общинската администрация, за които има вече издадена кметска заповед.  В крайна сметка Панчев казва, че ако предложението на Светлана Лакова бъде гласувано, ще го върне за ново разглеждане. До това обаче не се стига, тъй като то не получава достатъчно гласове, за да стане решение.

В хода на дискусията дали ограниченията, които предлага Светлана Лакова да бъдат обсъдени в пленарна зала, юрист обяснява на съветниците, че налагането на глоби е неосъществимо. Кой точно ще издава наказателните постановления, пита юристът, като предупреждава, че ако подобна санкция бъде гласувана, ще бъдат заведени административни дела, които „просто губим във въздуха“.

За същото говори и Трифон Панчев, който определя искането за финансови санкции като незаконно и противоконституционно. Едва след това Светлана Лакова оттегля онази част от предложението си, която касае глобяването на онези, които ще си позволят да правят снимки на заседаващите общински съветници, за да се увеличи бюджета на Общината. Останалите ограничения обаче остават, защото „искаме да защитим нас си, общинските съветници, от гражданите на Дряново“.

Защитата, която искат общински съветници в Дряново обаче не кореспондира с изборната позиция, на която са ги поставили избирателите – гражданите на Дряново.

Заседанията на Общинския съвет, изказванията, които се правят, предложенията и решенията, са обществено значима информация и достъпът до нея е свободен. Това е заключение на Европейския съд по правата на човека, според който защитата на личния живот не може да бъде използвана за ограничаване на гражданските права за информираност. Затова колкото и да не им харесва на дряновските съветници, длъжни са да работят открито. А това означава да ги снимат, да коментират думите и поведението им. Всичко това вероятно е по-неприятната част от работата, за която между другото избирателите им плащат и заплата.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!