BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Грънчари от цял свят се състезават в майсторската надпревара на Панаира в „Етър“-а

Панаир на народните занаяти в Етъра

Международен панаир на традиционните занаяти, ЕМО „Етър“, 2014 © ЕМО „Етър“

Международната майсторска надпревара по време на XVII Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ ще бъде в занаята „Грънчарство“. От 5 до 8 септември ще се състезават майстори от Франция, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България.

Според регламента на състезанието участниците в надпреварата трябва да изработят по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на своя автор. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка“ и право на самостоятелна изложба в „Етър“-а догодина.

За трета поредна година към Международната майсторска надпревара се организира Младежка секция. През 2019 г. участието е на възпитаници на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян. Победителят получава наградата „Бронзова хлопка”, а учебното заведение има право на изложба базар през следващата година.

ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 6 до 8 септември тази година в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово. Какво да очакваме от панаира на занаятите в „Етъра“-а през септември?

Повече от 40 ще са българските участници в изложението базар. Тази година място намират и не малко занаяти и поминъчни дейности в риск, при които е застрашено предаването на традицията. Четете повече в статията на Габрово Daily тук.

Повече от 30 чуждестранни майстори от 16 държави ще представят пред гостите на Панаира съхранени традиционни техники и съвременното състояние на занаятите в своите страни. Четете подробности тук.

Източник: ЕМО „Етър“

Материалът Грънчари от цял свят се състезават в майсторската надпревара на Панаира в „Етър“-а е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!