BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Двама души отиват на съд за смъртта на дете, засмукано в басейн на Златни пясъци през 2011 г.


Илюстративна снимка: pixabay.com

Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд двама души с обвинение, че са причинили смъртта на 13-годишно германско дете поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, съобщиха от държавното обвинение. Случаят е от лятото на 2011 година в хотел в курорта „Златни пясъци“.

Единият от обвиняемите е бил ръководител на строителство в частта „Басейни“ на хотела. Другият – представител на строителния надзор. Ако бъдат признати за виновни, двамата обвиняеми може да получат затвор от 1 до 6 години. 

Според материалите по делото, около 11:30 часа на 11 юли 2011 година охранител на хотел  в „Златни пясъци“ забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва, след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22:30 часа на същата дата детето починало в болница.

От съдебномедицинската експертиза посочват като причина за удавяне вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност. Детето било с оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“ на „Златни пясъци“.

При предходно внасяне на делото в съда обвиняемите са били четирима. Освен двамата споменати по-горе, предаден на съд е бил и проектантът в част „Технологична“, за когото производството било гледано задочно, тъй като не било известно местоживеенето му. Четвъртият предаден на съд бил спасителят на басейна на хотел „Берлин“, който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на пострадалото дете. Делата срещу последните двама били прекратени поради настъпване на смъртта на първия, и поради изтичане давността на престъплението, за което е обвинен вторият.

Разследването на инцидента продължи близо 7 години. След като през 2018 г. то беше внесено в съдебната зала, Варненският окръжен съд го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Нарушенията бяха свързани с процесуалните правила в досъдебното производство, довели до ограничаване на правата на наследниците на починалото момиче и на подсъдимия проектант.

Предстои възобновеното дело да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!