BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Журналистическа асоциация: България се нуждае от политика на нулева толерантност към расизма и омразата


Асоциация на европейските журналисти – България радпростани днес позиция

на неправителствените организации, подписали Меморандум за сътрудничество и партньорство в борбата с езика на омразата и дискриминацията в българското общество, в която призовават властите за нулева толерантност към грозни и опасни расистки прояви като случилото се по време на футболната среща България – Англия в понеделник.

Позицията е подписана от 12 организации, сред които Организация на евреите в България “Шалом”, Централен Израелтянски Духовен Съвет, Организация на приятелите на Израел в България “Негев”, Маргиналия, Фондация GLAS, Национална асоциация за приемна грижа.

Милиони българи се почувстваха засрамени от поведението на група екстремисти, хиляди сънародници в чужбина бяха подложени на унижението да коментират с колегите си случилото се, се посочва в позицията. Според написаното, расизмът, дискриминацията, езикът на омразата не са изолирано явление, а са системен проблем на българското общество. В писмото се цитира изследване на Както свидетелства Амнести Интернешънъл, че българските власти не разследват ефективно престъпленията от омраза. Борбата с посочените явления изисква безкомпромисни действия, посочват от журналистическата асоциация и изразяват подкрепа за призива на Българския хелзинкски комитет за разработване на стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта.

В позицията се настоява нулевата толерантност към проявите на расизъм, омраза и дискриминация да се прилага във всички сфери – медиите и образованието, и разбира се спортът, увличащ големи групи хора. Неслучайно от години световната и европейската футболна федерация са се ангажирали с дългосрочна програма  за изкореняване на расизма.

За съжаление, нямаме усещането, че тази кампания е получила реална подкрепа и разбиране в Българския футболен съюз. По-скоро на нея се гледа като на нещо привнесено отвън, като на проблем, който не ни засяга, посочват още от АЕЖ-България.

Според организацията, „политика на нулева толерантност към расизма би означавала българските футболисти да прекратят играта още при първите расистки скандирания на собствените им привърженици, а не да се налага това да правят обидените гости. Точно родните футболисти са онези, които могат да повлияят на феновете. Неслучайно най-големите звезди на световния футбол са ангажирани в борбата срещу расизма. Нулева толерантност към расизма би означавала безкомпромисна реакция от спортните журналисти на стадиона, а не присмех и омаловажаване, за което свидетелстваха британски издания. Нулева толерантност към расизма означава незабавна реакция от страна на длъжностните лица, както и от Българската национална телевизия, която има правата да предава футболна среща, но по никакъв начин не бива да допуска да се превръща в канал за разпространение на език на омразата. Необходима е и адекватна реакция от институциите, които отдавна отказват да разпознаят проблема с расизма, който не е мнение, а е престъпление.“

Не на последно място – нулева толерантност към расизма изключва каквито и да било форми на сътрудничество с крайнодесни политически формации. За съжаление, подобни формации са част от управляващата коалиция и задават обществения дискурс, нанасяйки тежки и трудно поправими вреди на образа на България – като модерна и толерантна страна, пише в заключение в разпространената днес позиция.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!