BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Има такъв народ“ върна получения мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев (вдясно) връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ” Антоанета Стефанова. Снимка: принтскрийн от видео

Парламентарната група на „Има такъв народ“ получи днес от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство и както беше анонсирано по-рано от лидера на партията – Слави Трифонов, веднага го върна.

„Ние вече обявихме, че няма да влизаме в коалиции с партиите на статуквото, защото те са безпринципни. Затова връщаме мандата“, обяви номинираната за премиер Антоанета Стефанова.

При държания глава отидоха Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и Антоанета Стефанова.

От „Има такъв народ “ вече заявиха, че няма да сформират правителство. Лидерът на партията Слави Трифонов мотивира решението така:

„Нямаме необходимите брой депутати и необходимите партньори. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет, не може да има стабилно правителство. Като няма стабилно правителство не може да има стабилно управление. Това е все едно , който някой кара една кола да зависи от други хора, които са отстрани, катастрофата е неизбежна.“

Трифонов номинира за кандидат премиер световният шампион по шах Антоанета Стефанова.

След като първите две политически сили в новия парламент – коалицията ГЕРБ-СДС и партия „Има такъв народ“, не съставиха правителство сега президентът Румен Радев трябва да реши на коя от останалите четири формации да даде последна възможност да сформира правителство.

Ако и третият опит в 45-ия парламент се провали, държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!