BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Китното родопско село Смилян – притегателен център за туристи, ”плаче” за основен ремонт

кална и непроходима улица в Смилян

кална и непроходима улица в Смилян

Снимки: Елена Павлова

Село Смилян се намира само на 15 километра от Смолян. Със своите над 1 600 жители е най-голямото населено място в общината. От години е притегателен център за туристи от страната и чужбина. Празникът на емблематичния смилянски фасул събира стотици гости. В същото време селото е потънало в неуредици, а хората се чувстват забравени от Общината.

Липса на канализация, разбити и неасфалтирани улици, пропаднали подпорни стени, са само част от проблемите на инфраструктурата. Години наред жителите на населеното място сами се опитват да възстановяват авариите, отделят собствени средства дори за тротоарни плочки, срамувайки се от туристите, които пълнят лятно време къщите за гости. А на десетките жалби, които изпращат до администрацията в Смолян, никой не обръща сериозно внимание. Само за един час, прекаран в селото, се надпреварваха да се оплакват.

Най-яркият пример за липса на отговорност към селото е ул. „Висарион Смолянски“. Намира се в началото на Смилян и е с дължина по-малко от километър. В началото тази улица се води асфалтирана, но дупките са толкова много, че асфалтът вече почти се е загубил. А на нея живеят десетки семейства. Хората са принудени да газят в локви и кал. За леките автомобили е трудно да се преборят с дупките, а за майките с малки деца е почти невъзможно да излязат с детски колички навън.

„Постоянно ни обещават, че идва нейният ред – на 1 март почваме, на 24 март…, на 1 април. Но всичко това си остава във времето и улицата ни все още е черен път. За времето, в което живеем, това не е нормално. Плащаме си данъци, винетки, а в същото време трошим колите си по тези пътища“, каза Моника Меркова. Кметът на Смилян Чавдар Червенков им обяснил, че парите за улицата са отпуснати, има подписан договор с фирма-изпълнител, но ремонт не започва.

„В Община Смолян много добре знаят за тази улица. От много години искаме да ни я оправят. Проблемът не е от вчера, а улицата става все по-зле и по-зле”, допълва Моника.

„Пълна анархия е това. Не стига друго, ами докараха водата от горната улица да се стича на нашата. Завали ли, тръгва водата надолу и излизаме да отводняваме. Комшията си направи стена, за да не му залива къщата. Два пъти се наводнява моята къща. Сами си осигуряваме филц, товарим с децата, за да пълним дупките. А в същото време слагат на други улици асфалт върху асфалт, напълно излишно“, гневи се Митко Кичуков. Той се грижи за възрастната си майка, която е инвалид. В къщата живеят и внуците му, които при дъждовно време, отиват с кални обувки на училище.

Хората разказаха, че десетина дни преди изборите фирмата-изпълнител докарала един трактор и един камион, но до сега не е започнала работа. „Стоят толкова дни, а никой не работи”, ядосват се живеещите на ул. „Висарион Смолянски”.

„Срам и позор. Живеем в 21 век, всеки ден плащаме, плащаме. Вижте ул. „Първи май”. Три години минаха, откакто пропадна част от нея, но никой не я оправя. Опасна е, както за нас – жителите, така и за стотиците туристи, които посещават селото ни“, допълва още Митко Кичуков. Преди три години част от улицата е пропаднала заедно с тротоара и асфалта, а кабелите и тръбите висят застрашитерлно към дерето. Преминаването и на пешеходци, и на автомобили, е опасно. Обещано е да се оправи проблемът, но и там нещата са спрели във времето.

Оказва се, че селото – с близо 2 000 жители, няма канализация. Всеки се оправя както е намерил за добре, а фекалиите се изливат в реката. Според хората още по времето на социализма от Съвета в Смолян са прокарали тръби, за които им били удържани известни суми, а сега прехвърляли топката на тях – сами да се грижат за канализацията. Такъв е случаят с ул. „Ангел Тунев”, която също е черен път и асфалтът липсва. Живеещите на нея са подали жалба до кмета на общината, до управителя на „ВиК” и до Районната прокуратура. „Канализационната мрежа се управлява от „ВиК” – Смолян, но дружеството не изпълнява задълженията си. Тя не може да функционира нормално, запушва се. Непрекъснато фекални води се изливат от нея и замърсяват околната среда и създават опасност от инфекциозни заболявания. Не можем да живеем нормално. Не можем да засеем градините си „, пишат в жалбата си потърпевшите.

„Нито са ни обезщетени имотите, нито се грижат за канализацията. Не сме ние собственици на канализационната мрежа, а „ВиК“ е. Няколко пъти ни се запушва канализацията, оправяме си тръбите сами. Настояваме да ни решат проблема и да се реши на кой е това съоръжение и да се ремонтира“, ядосва се Десислава Манолева.

„Опитваме се с лични средства и труд, но не може да направим чудеса в селото. За ул. „Висарион Смолянски” има сключен договор, има и осигурено финансиране. Но не мога да отговоря защо не стават нещата. Това не е в компетенциите на кмета на селото”, каза кметът на Смилян Чавдар Червенаков. На въпрос дали се чувстват изоставени от Община Смолян, той посочи, че откакто е кмет нещата в Смилян се случват. „За съжаление, не с темпото, с което аз искам, но се случват – къде с ваша помощ, къде с помощта на хората. Община Смолян се опитва да обръща внимание на най-голямото село. Сега не знам какъв е проблемът – дали не им стигат парите, или нещо друго. Има какво да се желае. Доколкото ни позволяват силите, се опитваме с лични средства и труд, но не може да направим чудеса”, каза още Червенаков.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!