BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекарство за автоимунни и онкозаболявания липсва вече два месеца на българския пазар

От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамент, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания, сигнализира пред програма „Хоризонт“ на БНР общопрактикуващият лекар д-р Зорица Папазян. По думите й лекарството имуран се използва от пациентите ежедневно.

Пред националното радио д-р Папазян обяснява: „Много хора го ползват и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има или няма да има“.

От Министерство на здравеопазването са съобщили за „Хоризонт“, че медикаментът ще е наличен през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства обясняват, че медикаментът може да бъде закупен в съседните на България страни, но според изпълнителния директор Боряна Маринкова, е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти.

„Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството“, казва тя, цитирана от БНР.

Радиото цитира данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, според които за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. – 1300.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!