BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мнозинството срещу ГЕРБ е факт


Борисов сигурно се е надявал, че мнозинството срещу ГЕРБ ще се разпадне още в самото начало. Но се случи обратното: още в първия ден видяхме, че ГЕРБ са сами. А това означава, че една голяма промяна вече се е случила.

Снимка: Oliver Hoslet/Reuters

„За истината“ публикува коментар на Даниел Смилов за „Дойче веле

Първият ден на 45-ия парламент показа, че мнозинството срещу ГЕРБ не е просто опозиция на един модел на управление – то може да е и негова оперативна алтернатива. Борисов сигурно се е надявал, че още в самото начало това мнозинство ще се разпадне поради очевидните идеологически противоречия в него. То обаче успя безпроблемно да избере за председател на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ (ИТН) – една квалифицирана и компетентна юристка. Което определено беше добър старт. Но по-важното е, че пророците на краткия живот на новото мнозинство подценяват съвпадението в стратегическите приоритети на четири от партиите в това мнозинство: ИТН, БСП, „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се! Мутри, вън!“ (ИСМВ).

Допирните точки

ИТН направиха най-краткото изказване при откриването на събранието. А Тошко Йорданов де факто остави вратата отворена за два бъдещи варианта. Първият е опит на неговата партия да реализира правителствен мандат в рамките на този парламент. Вторият е отиване на избори при настоящата избирателна система с подобрения като дистанционното и изцяло машинното гласуване. Към тези промени беше добавено и предложение за намаляване на държавната субсидия до 1 лев на глас. Отпадането (засега) на искането за мажоритарни избори, което беше голямата изненада за мнозина, има една-единствена цел: да не вкара ИТН в капан да гласува заедно с ГЕРБ и против евентуалните си парньори. Този ход демонстрира, че и след едни евентуални нови избори ИТН най-вероятно ще търси управленски варианти с ДБ и ИСМВ.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че и тя би дала шанс на едно управление на “протестните партии”, стига то да е последователно в отстраняването на дефектите на “модела Борисов”. От икономическа гледна точка времената са за пръв път от десетилетия кейнсиански. С помощта на ЕС страната се готви да се измъкне от кризата, предизвикана от коронавируса, чрез масирани милиардни инжекции в икономиката. От тази гледна точка приоритетите на всяко ново правителство биха били в рамките на общата икономическа логика, споделяна от социалистите. Това щастливо стратегическо съвпадение, плюс желанието да се държи ГЕРБ в опозиция, обяснява и парламентарното поведение на БСП.

„Демократична България“, представена от Христо Иванов, направи най-детайлното и съдържателно изказване по отношение на стратегическите приоритети. Тя бе и първата, която ясно постави въпроса за отстраняването на ръководителите на прокуратурата и КПКОНПИ, както и за премахването на специализираните прокуратура и съд. В икономически план ДБ е традиционно консервативна и държи на фискалната дисциплина. Но трупането на резерви в добри времена е точно с цел да има възможност за подпомагане на икономиката в кризисни моменти като сегашния. Така че и от ДБ предлагат пакети от мерки – преки помощи и данъчни облекчения, които да дадат силен рестарт на стопанската инициатива в следкризисните времена. Като добавим и желанието на ДБ и на всички от новото мнозинство да ускорят ваксинацията, полето за обща управленска платформа се разширява.

ИСМВ, най-малката формация в новото мнозинство, също има припокриващи се интереси с останалите и би подкрепила едно общо управление. А най-важният въпрос, по който четирите партии биха имали различия, е всъщност по-скоро извънпарламентарен – отношението им към номинацията на Румен Радев за втори мандат. Тук ДБ очевидно ще се разминат с останалите три партии и най-вероятно ще издигнат свой собствен, десен кандидат. Колкото по-рано го направят, толкова по-бързо ще прекратят спекулациите по темата.

Да, стратегическото съвпадение на интереси не е гаранция за успешен мандат за съставяне на правителство. Важни ще са както хората, така и конкретните политики, около които би било създадено едно правителство. Но възможност – както като гласове, така и като политическа логика – за такъв ход има.

В този контекст ГЕРБ продължават да се държат неадекватно – хем тръбят, че са победители, хем се оплакват, че са в малцинство и в парламента всички са срещу тях. (Номинацията им за председател на НС не привлече нито един глас извън тяхната група.) В парламентарната демокрация победителят е мнозинството: най-голямата партия в парламента, която не е част от мнозинството, е “победител” толкова, колкото във футбола е победител този, който пръв ритне топката.

Нещо повече: ГЕРБ изпада в глуха защита, тъй като всички ходове на Борисов са предназначени просто да успокоят неговото его. Първо: вече стана дума за твърдението, че за пети път е „победил”, макар че всъщност просто получи възможност да ритне топката пръв. Второ: кандидатурата на Даниел Митов за премиер. Мнозина четат това назначение като някакъв реверанс към десния избирател извън ГЕРБ, доколкото г-н Митов е бил част от множество десни партии, преди да се озове при Борисов. Целта обаче е по-скоро друга: прави се опит да се натрие носът на десния градски избирател, който отдавна не харесва премиера в оставка, като се покаже, че “един от тях” му е пристанал. Логиката не е електорална експанзия, а по-скоро лична реабилитация: “не ме харесвате, но един от вашите се съгласи да ми е премиер”. Подобна е логиката и на също толкова обреченото предложение на г-жа Караянчева за председател на новото НС: Борисов беше я обидил безобразно в изтекъл запис и сега направи пореден опит тази вредяща му щета да бъде замазана. И накрая: виновни за загубата на ГЕРБ (макар че уж са “победители”) излязоха Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. А не например шкафчето, хазартната афера и другите скандали на премиера.

Една голяма промяна вече се е случила

Най-комична е ситуацията на ДПС в новото НС – от Движението се държат като “родени отново”. И като прясно официализирани опозиционери на ГЕРБ. Може би ДПС прави опит да се отърси от наследството “Пеевски”, което направи партията токсична за всички останали. Ако този опит е искрен, желанието е похвално, но за големи заключения по този въпрос е твърде рано. А и в тяхното поведение има смесване на послания – хем промяна на управлението на ГЕРБ, хем диалог между всички. Дали това не значи, че за Движението без Борисов може, но без Гешев и Цацаров – не?

Началото на парламентарния сезон бе дадено. Този сезон може и да се окаже къс, може и да има нови избори, особено ако ИТН искат да опитат силата на инерционната вълна сред избирателите. Но дори и при нови избори: съвсем очевидно е желанието на новите партии в парламента да действат координирано и заедно, така че да максимизират своите шансове. Това са лоши новини за ГЕРБ. И сигнал, че една голяма политическа промяна вече се е случила.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!