BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Не мога да мълча

За истината публикува позиция на Венелина Попова за случващото се в БНР от профила й във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Снимка: Hrayr Movsisyan от Pixabay

Не мога да мълча за това, което става с Националното радио, защото то беше моята съдба в продължение на 30 години – от 1990 г. до 2018 г., от които 18 години работих като кореспондент в Стара Загора за „Хоризонт“. Няколко поредни генерални директора прилагаха политиката „разделяй и владей“ и „осигури си спокойствието като платиш добре на тези, които могат да ти мътят водата“. Така постепенно деморализираха медията. И въпреки това, тя все още е една от най-свободните у нас. Така мисля, макар че повече от година вече не съм в кухнята на събитията. Но ако имаш професионално ухо, за да чуеш – в ефир всичко личи.

Това, което направи Светослав Костов със Силвия Великова беше тъпо отвсякъде. И мотива му, че я отстранява от ефир, заради това, че е назначена като „старши редактор“ в щатното разписание на радиото, е пробит отвсякъде. Защото, първо не знам в него да има длъжност „водещ“. Второ – ако Костов искаше да запази Силвия, можеше да я преназначи.

Очевидно, че това беше само претекст. Защо и кой е натиснал новият ген.директор да свали Великова от микрофон, не знам. Но обяснението, че превърнала ефира в протестърска мрежа също не хваща дикиш. Силвия е достатъчно опитна, за да не си позволи в ефир да говори директно срещу Цацаров, Гешев или който и да е от висшите магистрати и прокурори, още по-малко да агитира срещу тях.

Днешните събития в радиото имат дълга предистория и са се случвали и с други колеги. По-страшното е, че опитите да се заглуши всеки глас, който звучи по-силно и да се сложи намордник на журналистите (някои го правят сами) в една силно опорочена медийна среда, стават все повече и все по-нагли.

Неразбираемото в сагата с БНР е защо никой от гилдията в нея не изрази публично мнение при избора на Светослав Костов за генерален директор, че когато на такъв пост се поставя непознато лице (освен в спортните среди), човек без ясно изразени граждански и професионални позиции и без категорично обществено признание, първото нещо за което може да се сети човек е…че е поел ангажименти към управляващите. Каквито, между впрочем и всеки друг генерален директор преди Костов, е поемал. Затова разговорът е дълъг, но ще дойде време и за него.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!