BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От днес се разхлабват част от мерките в страната

От днес, 12 април, със заповед на здравния министър се отварят изцяло заведенията за хранене и развлечения, както и нехранителните хипермаркети. Навсякъде се изискват осигурени 8 квадратни метра за един посетител. Учениците от първи до 4-ти клас в цялата страна се връщат към присъствено обучение.

Също от днес започва изпълнението на графика за смени, през две седмици, на присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас.

За период от две седмици в училищата се завръщат учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. След това, ако епидемичната ситуация позволява, присъствено от 26 април до 14 май присъствено ще учат 5-и, 9-и и 12-и клас.

На 17 май от учене вкъщи към учене в клас ще преминат 6-и, 11-и и отново 7-и клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

След като от 1 април отвориха заведенията с маси на открито, от може да работят и закритите части на ресторантите, но при 50% от капацитета и с работно време от 6 ч. сутринта до 23 ч. вечерта.

Също от днес се разрешава провеждането на фестивали, кина, театри и циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуства при използването на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. и носене на защитни маски за лице.

Съгласно заповедта на министъра, от 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. От същата дата отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!