BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пламен Георгиев подаде оставка от Спецпрокуратурата, за да замине за Валенсия


Пламен Георгиев
Скрийншот от видео на RFE/RL

Бившият председател на Антикорупционната комисия КПКОНПИ – Пламен Георгиев подаде оставка като прокурор в Специализираната прокуратура

, където беше възстановен със задна дата, за да заеме поста генерален консул във Валенсия (Испания). Очаква се оставката да бъде гласувана утре от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Пламен Георгиев напусна поста си в антикорупционната комисия покрай скандала с незаконните навеси върху терасата си, за която първоначално твърдеше, че не е негова. След няколкомесечен отпуск, в края на юли Георгиев подаде оставка от поста председател на КПКОНПИ и поиска да се върне в Специализираната прокуратура.

Прокурорската колегия се събра извънредно и го възстанови като редови спецпрокурор и така му осигури възможност да не прекъсва стажа си. След връщането му в Спецпрокуратурата Пламен Георгиев излезе в отпуск.

Седмица по-късно стана ясно, че той е предложен от правителството да поеме мисията ни във Валенсия –  защото знае испански и защото има добри контакти с испанските правоохранителни органи. На решението критично реагираха бивши дипломати и българи зад граница. Със закъснение мотивите на правителството за избора и качествата на Пламен Георгиев коментира и премиерът Бойко Борисов.

Днес Георгиев е депозирал лично оставката си във ВСС. По информация на БНР, той обяснил, че документите му за новия пост са били одобрени от испанските власти и че планира да пътува за Валенсия в средата на октомври.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!