BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Повреден канализационен колектор заплашва с екокатастрофа плаж в Обзор

Снимка: принтскрийн от видео

За опасност от изливане на фекални води на плаж Обзор – юг заради повреден канализационен колектор сигнализираха от администрацията на черноморския град. От туристическия бранш апелират за взимане на спешни мерки, за да се избегне екологична катастрофа и проваляне на летния туристически сезон.

За втора поредна година хотелиери с обекти на плаж юг в Обзор посрещат туристическия сезон с нерешени проблеми в инфраструктурата. Вследствие на бурите е отнесено стълбището към плажа, появява се ров, а от пропадането се поврежда канализационен колектор. Опасенията са, че при запълване на базите отпадни води ще се излеят на плажа. Това съобщават засегнатите в репортаж на Радио Бургас от Обзор.

По силата на местен референдум, проведен тази година общината трябваше да стане самостоятелна, но заради предстоящото преброяване процесът беше отложен във времето. В момента Обзор продължава да зависи от кмета и администрацията на Община Несебър.

„От 10 години възстановяваме алеята, но от две години вече сме безпомощни, защото това са големи проекти и са инвестиция на Общината, Несебър в случая. Сигнализирали сме, имаме снимков материал, по интернет мрежите отдавна се върти, но за съжаление май и тази година ще си останем така. Няма време, стана май месец, тепърва ще търсят изпълнител. Това е бомба със закъснител, заяви в ефира на радиото кметът на Обзор Христо Янев. Той очаква Община Несебър да направи спешен ремонт за възстановяване на колектора и подхода към плаж юг.

От несебърската община информират, цитирани от Радио Бургас, че са финансирали проект за основен ремонт на крайбрежна алея и прилежащата ѝ инфраструктура. Издадени са необходимите разрешения за строеж за обекта, който се изпълнява в два етапа. Първият етап – Реконструкция на Канално помпена станция-1 и прилежаща техническа инфраструктура е приключил миналата година и е финансиран от ВиК и Община Несебър.

В момента Общината подготвя процедура по избор на изпълнител на втория етап – Авариен основен ремонт на главния канализационен колектор. Предвижда се нова подпорна стена, разположена на мястото на съществуващата, която вече е компрометирана от аварии, пропадания, срутвания, както и от преминаването на тежка механизация по алеята през последните години. Предвижда се и реконструкция на алейното осветление, нов предпазен парапет и подмяна на съществуващата настилка, но дали дейностите ще се случат до началото на туристическия сезон засега не е ясно.

Междувременно туристическия бранш се тревожат от липсата на конкетни срокове и ангажименти и подготвят писмо до Министерство на туризма.

Според хотелиерите последствията от прехвърлянето на отговорностите между институциите са налице.

Притеснявам се, че с идването на туристите ще има много отпадни води на плажа и в морето, коментира концесионерът на плаж Обзор юг Сергей Иванов. В района има детски лагери.

Първите туристи в Обзор се очакват в края на май.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!