BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор се проведе в София


Кадър от протеста „Да запалим светлина в мрака“
Снимка: Фейсбук страница на събитието

Протест под наслов „Светлина за всеки“ се проводе снощи пред Съдебната палата в София с искане за нови правила за избор на главен прокурор. Поредният протест срещу провеждащата се в момента процедура беше организиран от неправителствената организация „Правосъдие за всеки“.

Стотици хора се събраха тази вечер на поредния протест пред сградата на съдебната палата срещу Иван Гешев, който е единствената номинация за главен прокурор след изтичането на мандата на Сотир Цацаров. С включени светлини на телефоните и десетки лампи и под звуците на „Нека бъде светлина“ на „Подуене блус бенд“, протестиращите призоваха за прозрачна процедура за избор.

Според протестиращите Гешев е кандидатура на задкулисието и #Кой, и ако бъде избран, те ще подадат сигнал до новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши.

“Той е посочен за наследник от вече достатъчно проблематичния предишен главен прокурор Цацаров. И явно обслужва интересите на хората, които седят зад и около него. Притеснителен е фактът, че на него му се организира нещо като кампания. Той постоянно обикаля цялата страна, където му се подава най-обикновени криминални случаи, които да запълнят неговото Си Ви и да убедят обикновения гражданин, че този човек ще разреши проблема“, заяви един от протестиращите, цитиран от БНР.

Председателят на инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков припомни, че процедурата по избора е към края си и ако на 24 октомври Висшият съдебен съвет избере Гешев за главен прокурор, последната дума в процедурата ще има президентът Румен Радев, който може да наложи вето.

Протестът премина в шествие по централните софийски улици.

Следващият протест, организиран от „Правосъдие за всеки“ е насрочен за 23 октомври.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!