BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проблеми в системата за таксуване на „Бургабус“ ощетява пътниците


Снимка: burgasbus.info

При въвеждането на системата за интегриран градски транспорт в Бургас, беше обявено, че хората ще могат да пътуват с прикачване на цената на едно таксуване в рамките на 45 мин. Впоследствие обаче се оказва, че има и условие. Ако в този промеждутък картата бъде заредена, системата закрива последното извършено пътуване и по този начин пътникът плаща два пъти.

За подобен случай сигналзира Тони Джендова. „Пътувайки, реших да заредя картата си. Слизайки на Автогара Юг я заредих, връщайки се на спирката, отново хванах автобус. Това се случва в рамките на 13 мин. Отново се валидирах и видях, че пак съм таксувана с 1.30 лв.“, обясни тя. Жената допълни, че се чувства подведена, защото при издаването на картата, никой от служителите на „Бургасбус“ не е обяснил за това условие. Тя посочи като пример и мащабната информационна кампания, която се проведе при въвеждането на проекта за интегриран градски транспорт. В нея беше обяснено, че промените ще са само в ползва на бургазлии.

Оказва се,
че този проблем не е единичен случай. Подавани са и други подобни жалби към
„Бургасбус“. „Електронната система е част от проекта за интегриран градски
транспорт. Фирмата, която разработва тази част е записала софтуера по този
начин. Многократно сме търсили решение на въпроса, но резултат не сме
постигнали положителен“ , обясни управителят на дружеството Петко Драгнев.

Поради тази
причина информация за условието е залепена на касите на автогарите, в
Транспортна къща и е публикувана на сайта на „Бургасбус“. Тя обаче не се намира
на основните табла, както и по спирките на грдския транспорт.

Според Джендова въпросните бележки не са достатъчни. „За мен това е рекет на финансови средства от тези електронни портмонета на хората. Може би в самата им софтуерна система това не е дообмислено както трябва“, посочи тя.

През 2014 г. четири фирми стигнаха до финалната фаза в конкурса за изграждането на интелигентната транспортна система в Бургас. В крайна сметка обществената поръчка беше спечелена от румънската фирма „УТИ ГРУП“ АД. Тя трябваше да осъществи електронното таксуване в автобусите, автоматичното позициониране на превозните средства, видеонаблюдението по кръстовищата и спирките, както и регулацията на бързата автобусна линия. Общата цена за изпълнението на обществената поръчка беше над 18 млн. лв., без ДДС.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!