BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата в Благоевград е предала на съд бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев


Къщата за гости в Сандански, заради която зам.-министър Александър Манолев (вляво) напусна поста си
Снимка: blagoevgrad-news.com

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев заради къщата за гости в Сандански, построена с европейски средства и използвана като лична вила от семейството му. Заедно с Манолев за представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз ще отговаря и 25-годишната Ана Димитрова, която формално е била бенефициентът по Програмата за развитие на селските райони.

Това се разбира от съобщение до медиите на прокуратурата, в което имената на Манолев и Димитрова са посочени с инициали.

Обвинителният акт е внесен днес, 07.10.2019 г., пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай, допълват от държавното обвинение.

Според прокуратурата, в периода от 13.05.2013 г. до 14.10.2015 г. обвиняемата млада жена, като едноличен търговец в град Сандански, в съучастие като извършител с Александър Манолев като подбудител и помагач, е представила неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“ – Областна дирекция Благоевград, пред Държавен фонд „Земеделие“ – София и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ и отдел „Регионална разплащателна агенция“ в Благоевград, за да получи средства от фондове на Европейския съюз.

Самият Манолев, според прокуратурата, подбудил и умишлено склонил обвиняемата за извършване на престъплението. Той й давал съвети и разяснения за процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, необходимите за това документи, а подготовката на проекта, разясненията и снабдяването с необходимата документация са извършени от Манолев, включително и учредяване право на строеж върху собствения му имот. Освен това разследването е установило, че той е осигурил строителните фирми, материалите за изграждането на къщата край Сандански и необходимите средства- 700 хиляди лева от собственото си търговско дружество.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

След публикациите в медиите за къщата за гости, за която Манолев отричаше да е негова, той подаде оставка, а прокуратурата започна разследване.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!