BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Седем партии влизат в новия парламент според първите прогнозни резултати

Снимка: Народно събрание на Република България

Седем партии влизат в новия парламент, с първо място за ГЕРБ без възможност за самостоятелно управление и вероятно разместване на останалите основни играчи с възможност „Има такъв народ“ на Слави Трифонов да измести БСП от традиционното второ място. ДПС засега е трета, но с малка разлика със следващия в прогнозните резултати – „Демократична България“. Такива са данните от екзит пола на социологическите агенции „Алфа рисърч“ и „Галъп интернешънъл“, оповестени след края на изборния ден в 20 часа.

Според данните към момента, „Изправи се! Мутри вън“ и ВМРО също прескачат 4%-та бариера за влизане в Парламента.

Според Mediapool е много вероятно изборната администрация да се забави с броенето на вота поради сложния протокол, така че екзит полът още дълго време ще
остане единственият ориентир за резултатите.

Агенцията припомня, че това са първите избори в условията на пандемия, но въпреки ограниченията и огромния брой карантирани, които не можаха да упражнят правото си глас, избирателната активност е 44.6% към 19 ч. по данни на „Алфа рисърч“ – сравнима с тази на предходни избори.

Особено активни на тези избори бяха българите в чужбина, които чакаха с часове по опашки, за да дадат гласуват.
Тъй като екзитполът не отчита вота от чужбина, напълно е възможно да настъпи допълнително разместване след преброяването на гласовете.

На този етап е ясно, че ГЕРБ води безспорно с 25.7%, следвана от БСП -17.6%, „Има такъв народ“ (ИТН) – 15.2%, ДПС – 11%, Демократична България (ДБ) – 10.4%, „Изправи се! Мутри вън“ (ИСМВ) – 4.2%, ВМРО – 4%, според екзитпол на „Алфа рисърч“. Обърнато в брой депутати в Парламента това би означавало 70 депутати за ГЕРБ, 48 за БСП, 41 за ИТН, 30 за ДПС, 28 за ДБ, 12 за ИСМВ и 11 за ВМРО.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!