BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Агенцията за бежанците потвърди, че е отказала закрила на руски опозиционер


Евгений Чупов
Снимка: Личен архив

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) потвърди пред „Свободна Европа“, че е отказала да предостави на руския опозиционер Евгений Чупов, съпругата му и четирите им деца статут на бежанци и хуманитарен статут. От институцията обаче не разкриват мотивите си за това решение, тъй като нямат съгласието на подателя на молбата.

Евгений Чупов е 41-годишен преподавател по английски език от Русия. Води блог, в който критикува местните власти и активно се занимава с обществена дейност. През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската дума. Заедно със семейството си е в България от една година и иска да остане тук. Два дни преди заминаването, Чупов е арестуван за около 12 часа.

Малко след идването на семейството в България, той подава молба за международна закрила до ДАБ. Оттам обаче я отхвърлят и той завежда три дела в съда – за него, съпругата му и малолетните им деца и за непълнолетните.

Според извадки от решението на българските власти, което руската служба на Радио Свободна Европа – Радио Свобода, публикува „изложената фактическа обстановка не дава основание да се предполага, че заявителят е бил принуден да напусне родината си заради реална опасност от сериозни посегателства като смъртно наказание, мъчения, нечовешко или унизително отношение или наказание“.

„Ако съдът прецени, че издаденото решение е незаконосъобразно и го отмени, случаят ще бъде върнат на Агенцията за ново произнасяне на административния орган, при спазване на указанията, дадени в съдебното решение. До приключване на производството с влязло в сила решение чужденецът и семейството му се ползват от права на лица, търсещи международна закрила, включително правото да останат на територията на страната”, заявиха от ДАБ в отговор на запитване на Свободна Европа.

В момента делата, заведени от Чупов и семейството му, се гледат на първа инстанция от Административния съд – София-град. При обжалване казусът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд. Ако магистратите отменят отказа на агенцията за бежанците и й дадат указания да предостави закрила на руския опозиционер, тя е длъжна да го направи.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!