BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археолози разкриха останки на епископски дворец от края на V в. край Търговище

Снимки: Община Търговище

Останки на епископски дворец от края на V в. разкриха археолозите в древния и средновековен град Мисионис край Търговище. Информацията беше обявена на пресконференция за закриване на археологическия сезон от проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов – ръководител на разкопките и главен уредник в Регионалния исторически музей.

Комплексът се намира северно от голямата епископска базилика и е с площ от 300 кв. м.. Става дума за класически домус – разпространена правоъгълна форма на римските дворци още от античния период. В центъра му се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи. Той е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения. Разпознати са останките на епископските апартаменти, зала за пирове, за което сочат множеството стъклени останки от чаши, и вероятно – личен параклис за епископа. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според археолозите към епископския комплекс се отнася и кръщелнята (т.нар. баптистерий), открита през предходните години.

Над 200 са находките, открити през това лято. Сред тях има и златна коланна апликация, стъклени чаши, монети, керамика и други предмети.

„Това може би ще е едно от най-големите открития за българската археология през тази година. Епископските резиденции от раннохристиянския период са рядко срещани в проведените досега проучвания в България. Това показва, че през V-VI в. Търговище е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България“, отбеляза проф. Овчаров, цитиран от общинския пресцентър.

Очаква се решение на междуведомствена комисия за прехвърляне на собствеността на Мисионис на Община Търговище. В момента древният град попада в територия, която е държавен горски фонд, разясни кметът д-р Дарин Димитров, който също участва в днешната пресконференция.

По думите му, законът за горите предвижда промяна в предназначението на имотите в горските територии за общински обекти от първостепенно значение. Затова, предстои на сесия на Общинския съвет общинската администрация да внесе искане за обявяване на Мисионис именно за такъв обект. Целта е по-този начин да се ускорят процедурите по промяна в статута и последващото прехвърляне на собствеността. „Така ще можем да развиваме обекта и да кандидатстваме за финансиране по различни програми “, каза д-р Димитров.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!