BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бившият кмет на Костенец отива на съд за даване на подкуп и държане на боеприпаси без разрешение


Радостин Радев
Снимка: Община Костенец

Бившият кмет на Костенец Радостин Радев (БСП) е предаден на съд за даване на подкуп, съобщиха от прокуратурата. Радев беше задържан миналата година заедно с бизнесмен, спечелил обществена поръчка, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Според държавното обвинение, бившият кмет на Костенец е обещал 30 хил. лв. на общински съветник от опозицията, за да получи подкрепа в гласуване в общината. Целта била да бъде гласувано решение, с което кметът да бъде упълномощен да подпише запис на заповед към Държавен фонд „Земеделие“, за да започнат плащанията по обществена поръчка на обща стойност 1 148 977,17 лева за ремонт на училището в града. Тя вече била спечелена от фирмата на задържания бизнесмен.

От прокуратурата твърдят, че кметът е бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът от своя страна нямал пари за започване на работа и поел ангажимент да намери въпросните 30 хил. лева. Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник.

Радостин Радев ще бъде съден и за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение.

През миналата година Специализираната прокуратура поиска отстраняването на Радев от длъжност след като на 30 август 2019 г. го привлече към наказателна отговорност по друго дело – за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Радев бе обвинен в това, че през декември 2018 г., в условията на продължавано престъпление, на два пъти поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил за себе си. За тези обвинения обаче в днешната информация на прокуратурата не се съобщава нищо.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!