BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бившият кмет на Неделино опростил дългове на дружество на жена си


Бившият кмет на Неделино Стоян Беширов
Снимка: Елена Павлова

Бившият кмет на Неделино Стоян Беширов е опростил 4 790,89 лева публични вземания от дружеството „Ес Би Ен“, което е еднолично собственост на съпругата му Виолета. За действията на Беширов, разследван за злоупотреби и конфликт на интереси, се разбра едва тази година.

През лятото Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) излезе с решение, че Беширов е нарушил закона, а в края на миналата седмица Административният съд в Смолян потвърди и конфликта на интереси.

Стоян Беширов бе избран за кмет на Неделино през 2011 г.

На 4 август 2014 г. той внася в Общинския съвет предложение да бъде упълномощен да предприеме действия и да отпише от баланса на общината вземания и задължения с изтекъл давностен срок. Към момента на внасяне на тази докладна записка дружеството на съпругата му „Ес Би Ен“ има публични задължения към община Неделино за периода 2006-2008 г. в размер на 4 790,89‬ лева. Става дума за неплатени данъци за недвижими имоти и такса битови отпадъци.

С мнозинство от 7 гласа „за“, 1 „против“ и 3-ма „въздържали се“ съветниците в Неделино приемат предложението и Виолета Беширова внася заявление за отписване на дълговете. Оказва се обаче, че то е без дата и не е входирано в местната администрация, но въпреки това е разгледано от Беширов по надлежния ред. А протоколът за отписване на дълговете по давност е съставен няколко дни след като прокурор Лилия Симеонова иска от Окръжния съд в Смолян Стоян Беширов да бъде отстранен от длъжност като кмет, заради образувано срещу него досъдебно производство.

В същото време става ясно, че няма прието друго заявления за отписване по давност на задължения на други физически или юридически лица, освен тези на „Ес Би Ен“.

Макар и няколко години по-късно КПКОНПИ установява, че Беширов е и в конфлект на интереси, като в декларацията си по чл. 12, т.2 не е вписал, че той е на лице по отношение на дружеството на съпругата му.

Според мотивите на Административния съд в Смолян „облагата за свързаното лице – търговското дружество „Ес Би Ен“ е с конкретен финансов резултат – 4 789,89 лв., който представлява дължимо публично вземане. Самото внасяне в ОбС на докладната записка е действие, което е поставило началото на поредицата от действия, повлияли в крайна сметка в частен интерес, при това единствено на това търговско дружество!“. Съдебният акт не е окончателен и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

В края на миналата година в Окръжен съд Кърджали бе образувано дело за отнемане на имущество на обща стойност 421 425 лв. на Стоян Беширов и съпругата му Виолета. Съдебното дело все още е висящо. Неприключило е и наказателното преследване срещу Стоян Беширов за престъпление по служба, което се води в Специализираната прокуратура.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!