BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Биоцентралата в село Труд не е спирала да работи въпреки твърденията на екоминистерството

На снимката от ляво надясно: Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“, Христо Иванов – съпредседател на “Демократична България” и членът на коалицията в Пловдив Йордан Иванов
Снимка: скрийншот от видео на живо

Биоцентралата в пловдивското село Труд не е спирала да работи, въпреки че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви на 12 октомври, че това ще стане със заповед на РИОСВ – Пловдив. За това алармираха днес пред сградата на екоинспекцията в Пловдив съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов и Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Две седмици след обявеното спиране на централата въздухът в селото продължава да е замърсен. Две министерства – на здравеопазването и на екологията, спорят затова какво точно е положението в селото, заяви Христо Иванов. 

Той обяви, че  настояват за оставка на министър на околната среда и водите Емил Димитров, както и на цялото правителство, защото „Не се диша в тази страна от лъжи, наглост, бездействие и корупция.“

Иванов беше категоричен, че„Демократична България“ (ДБ) ще продължи да подкрепя хората от село Труд, които вече шест години се борят за правата си. „Това не е предизборна наша акция, напротив гордея се с тях“, посочи Христо Иванов.

Общинският съветник Йордан Иванов от ДБ в Пловдив настоя актът, който прекратява дейността на централата да стане публичен, както и да бъде опубличена експертизата за спиране на обекта. Той синтезира конкретните искания така:

  • Незабавно актът, който прекратява дейността на централата да стане публичен
  • Областният управител Дани Каназирева да направи публична експертизата за спиране на обекта
  • Да се каже на гражданите в с.Труд дали има писмо в министерството, защото от там твърдят, че няма.

Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“  съобщи, че са в протестна готовност и ще щурмуват с акция  РИОСВ – Пловдив. Според хората от селото екоминистерството е неработещо и действа най-вече в посока опазване на инвеститорските интереси. 

От сдружението планират да се обединят с други населени места, където инспекции за околна среда също бездействат.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!