BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бит и култура – Цвета Краянчева подари килими трета употреба на театъра в Кърджали


Един от подигравателните колажи, публикувани във Фейсбук след дарението на Караянчева.
Снимка: Фейсбук профил

Тъжната картина на българска култура и отношението на хората с власт към нея неочаквано стана още по-тъжна, след едно дарение за театъра в Кърджали. За него научихме от благодарственото писмо, което ръководството му изпрати до председателя на Парламента Цвета Караянчева за това, че ръководството на парламента му е предоставило старите си килими, трета употреба.

Ето неговото съдържане без редакторска намеса:

„Дарение от Народното събрание получи Театрално-музикален център – Кърджали

Във връзка с 60-та годишнина на театъра в Кърджали със съдействието на г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание на Република България, Театрално-музикален център – Кърджали получи 6 броя килими. Те идват от сградата на парламента, като преди това са били в Министерски съвет. „Убеден съм, че тези уникални килими ще създадат допълнителен уют и неповторима атмосфера в нашия театър„, пише в благодарствено си писмо директорът на театъра Гълъб Бочуков.

Заедно с текста на писмото беше разпространена и снимка от фоайето на театъра, на която се виждат два от дарените килими.

За по-малко от 24 часа новината стана хит в социалните мрежи и стана повод за стотици подигравки и колажи. Във фотокарикатурите Караянчева е наметната с килими и носи цинкови кофи. В други колажи Бойко Борисов спи, завит с килим. Всичко това вероятно е предизвикало реакцията на ръководството на театъра в Кърджали, което късно вечерта публикува „пояснение“ към благодарственото си писмо. То гласи следното:

„Килимите, дарени на театъра в Кърджали, са ръчнотъкани, изработени са в Сливен в средата на миналия век по автентична технология и се отличават с уникалната си орнаментика. Предоставени са от Народното събрание по искане на ръководството на театъра със съдействието (а не с личното благоволение) на председателя на НС, за което намираме за редно да изразим своята благодарност.

Да се иронизира подобен жест е крайно неуместно и противоречи на добрите нрави. Килимите имат дългогодишна история и ще бъдат използвани за реквизит на спектакли от възрожденската и следосвобожденската епоха.

Нещо повече. Те притежават колекционерска стойност и не следва да бъдат разглеждани като употребявани постелки за под, а като елемент от българското културно наследство, което трябва да бъде съхранено за поколенията.

На авторите на саркастични коментари, цинични подмятания и пошли сравнения на тема „бит и култура“ ще се осмелим да припомним думите на Езоп, че нито един акт на добрина, дори и най-малкият, не е напразен. Дори да е посрещнат с неразбиране“.

Снимката, разпространена от ръководството на театъра в Кърджали по повод на дарението.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!