BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Близо 630 декара гори в североизтока са засегнати от пожари


Илюстративна снимка на 272447 от Pixabay

От началото на годината на територията на Североизточното държавно предприятие са възникнали 33 пожара, при които са засегнати 629 декара, съобщи инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите в предприятието пред шуменското издание „Радиан„.

Девет от пожарите са в горските територии на горското стопанство във Варна, осем в стопанството в Шерба, три в Балчик, по две запалвания са гасени от служители на горските стопанства в Шумен, Паламара и Омуртаг.

В държавните горски стопанства в Генерал Тошево, Суворово, Черни Лом, Нови пазар, Провадия, Върбица и Търговище горските са гасили по един пожар от началото на годината до момента.

Всички пожари са низови, като са засегнати 43 декара иглолистни гори, 555 декара широколистни и 20 декара смесени гори. Двадесет и едно от запалванията са поради небрежност, а при 12 от пожарите извършителите не са известни. Щетите са за 110 хил. лева.
В потушаването на пожарите са участвали 191 служители на горските и ловни стопанства, 164 огнеборци и 38 доброволци от вилни зони и села в близост до пожарите. В борбата със стихията са използвани 53 специализирани автомобила на пожарните по места и 82 коли на териториалните поделения.

Засушаването през последните месеци, както и високите температури повишават риска от пожари, посочват от Североизточното държавно предприятие. От там напомнят на гражданите, че не трябва да се пали огън в близост до горските територии, защото пламъците се разпространяват много бързо, особено когато има вятър, а щетите са значителни. Горските и огнеборците разчитат на наблюдателността и бързата реакция на хората, които са станали свидетели на пожар или бракониерски набези в горите, посочва още инж. Саров пред „Радиан .

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!