BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов разпореди директорът и бордът на Банката за развитие да бъдат освободени

Стоян Мавродиев Снимка: Mediapool

Изпълнителният директор Стоян Мавродиев и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов.

Информацията обяви самият Борисов по време на брифинг в Министерски съвет тази сутрин. 

Повод за решението на Борисов е публикация във вестник „Капитал“ за заем от 75 млн. лв., предоставен от държавната банка на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България. Банката финансира компания без опит и ясно обезпечение, докато държавата налива в нея 700 млн. лв. за ударени от кризата с разпространението на коронавируса хора и фирми.

След статията в „Капитал“, вицепремиерът Томислав Дончев каза, че новината за кредита „не звучи добре“ и банката дължи пълна информация. Председателят на БСП Корнелия Нинова предупреди българските граждани, че „управляващите ще продължават да крадат вашите пари“, маскирани като антикризисни мерки. „Демократична България“ поиска оставката на ръководството на банката, защото „с парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания в момент, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите, да упражняват тормоз“.

Самият Стоян Мавродиев заяви, че според него се търсят фалшиви и измислени скандали, вместо да се помага на работата на правителството и определи случващото се като омерзително.

„Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда“, каза днес Бойко Борисов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!