BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България ще се включи със закъснение в общата поръчка на ЕС за предпазни материали


Снимка: Пресслужба на Министерски съвет

България ще се включи със закъснение в обществената поръчка на Европейския съюз за предпазни материали, съобщава „Сводобна Европа“. Причината е, че страната е изпуснала първоначалния срок.

Преди ден от брифинг на Европейската комисия (ЕК) стана ясно, че България и още пет държави не са проявили интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Еворпейския съюз. В същото време в страната липсват предпазни материали, включително сред общопрактикуващите лекари.

В сряда говорителят на Еврокомисията Стефан де Керсмакер съобщи пред БНР, че България ще участва в следващи общи поръчки за защитно облекло. Комисията подготвя нови поръчки за предпазни средства за очи, а по-късно през деня ще обяви и набиране на оферти за обдишващи апарати, обясни Де Керсмакер, без да уточнява дали България ще участва в тях.

Преди ден Комисията обяви, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Брюксел направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

След съобщението от ЕК от правителствената информационна служба обясниха пред Свободна Европа, че ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят на въпроса защо страната ни не е участвала в общата поръчка. До момента официален отговор няма.

Източници от правителството обясниха, че България ще се включи във вече обявената поръчка за маските, но все още се обсъждат подробностите. Причина за закъснението още не е обявена.

По време на посещение в завод за производство на защитни облекла във Враца премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти, че „тече голяма европейска поръчка, в която България участва“.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещи се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти.

Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировка със страните членки.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!