BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Все още не е ясно ще има ли карантина на плевенското село Буковлък, а напрежението там продължава

„Държавата ни изостави. В тази държава нищо не се случва. България не е София“, заяви в интервю за БНР тази сутрин кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов. От два дни има неяснота около това дали най-голямото село в Плевенска област ще бъде поставено под карантина или не заради разногласия между институциите по темата.

Преди два дни беше съобщено, че заради регистрираното огнище на коронавирус в една от най-големите шивашки фирми в Плевен, от полунощ близкото до града село Буковлък ще бъде поставено под карантина за 14 дни. 

В селото живеят близо 5000 души, сред тях и 4 от шивачките в предприятието, в което работят общо 900 души.

Пред националното радио тази сутрин кметът на селото заяви, че масово тестване на хората там няма, както и дезинфектанти за площите в селото. Имало спирт само за дезинфекция на кметството.

„Вчера от пробите – от 11 проби има една положителна. Нормално ли е мъж и жена да живеят заедно, да са постоянно заедно, тя да е болна, той да е здрав? В другата къща трима са болни, един е здрав. Така излиза по тези тестове. Всичко е мръсна политика… Извличат се политически дивиденти“, каза той в предаването „Преди всички“ по БНР.

Според Росен Русанов мерките трябваше да са по-твърди за по-кратко време и да се приключат. По думите му над 2000 души в селото живеят под социалния минимум: „Изоставиха ги. Никакви помощи не се получават в този критичен момент. Хората са социално слаби, няма какво да ядат. Събрах, каквото можах, вчера и им раздадохме“, посочи той.

Срещу кмета и предполагаемата карантина вчера в Буковлък част от жителите излязоха на протест. Те се надигнаха заради разногласията между институциите дали населеното място да бъде поставено под карантина или не. Росен Русанов предвижда разрастване на огнището от заразени и беше разпоредил да разкопаят черните пътища към Плевен, за да се предотврати нерегламентираното влизане в града от жители на селото, съобщиха регионални медии. Според кмета заразените не спазват карантината, продължават да се виждат хората, излизат хората, работят в други фабрики. 

От 13-те новите установени случая в Плевен, съобщени на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, само 1 е от Буковлък, така заразените от Буковлък стават 5. Очаква се заседанието на Областния оперативен щаб, който да вземе окончателно решение за карантината.

До края на работния ден вчера имаше 13 положителни проби, но само една от тях беше на жител от плевенското село. Това стана причина да не се затваря населеното място късно вечерта, каза за „Хоризонт“ областният управител Мирослав Петров, който е и председател на областния оперативен щаб. Това не наложи превантивни мерки и карантина, днес обаче ще има заседание, което ще анализира, ако има промяна на ситуацията, тъй като пробите се взимаха и след този час. 

Продължават изследванията, които ще дадат допълнителна картина.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!