BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Всичко в името на „нашия човек“- защо Община Шумен спешно асфалтира път край ливада

Подготовка за асфалтиране на крайната улица „Огоста“
Снимка: Диана Желева

Вместо да ремонтира разбитите основни улици в туристическото село Мадара, община Шумен асфалтира само един краен път, предизвиквайки гнева на местните жители.  

Избраната от общината отсечка обхваща стотина метра от ул. „Огоста“, крайна улица, граничеща с ливади, която обслужва единствено живеещите по нея. На този участък има само 5 къщи, но както се оказва, с

важни обитатели.  

В една от къщите живеят родителите на човек от ръководството на ГЕРБ в Шумен – Красимир Куртев, бивш полицай, известен с близостта си с кмета Любомир Христов. Дъщерята на Куртев втори мандат е общински съветник от листата на ГЕРБ.  Съседна къща по новоасфалтираната отсечка пък принадлежи на общински служител от отдела за незаконно строителство.    

„Това е

излишно пилеене на общински средства,

защото „Огоста“ е крайна улица, нито е от най-натоварените, нито е от най-неотложните за ремонт“, възмущава се кметът на селото Неделчо Неделчев и обяснява, че общината изобщо не е поискала мнението му за предстоящото асфалтиране. Неделчев, заедно с местните жители, е подготвил списък на най-критичните пътища в селото, който преди две месеца представил в Община Шумен. “Уж съгласувахме списъка с Общината, уж казаха „добре“, а сега изведнъж виждаме, че асфалтират една крайна уличка, която изобщо не присъства в списъка“, ядосва се Неделчев.

По принцип почти всички улици в Мадара са за ремонт. Страничните са с чакълена настилка, а по основните пътища зеят

половинметрови дупки.

Такава е ул. „Съединение“, по която минава трафикът към съседни населени места, и която местните хора са включили в списъка за асфалтиране. Самият кмет настоява да се ремонтира един от най-натоварените главни пътища, по който няма тротоари и е изключително опасен. „Искахме тук да се направи поне един асфалтов тротоар, защото улицата е много натоварена, постоянно минават и коли, и камиони, много е опасно за пешеходците, особено за децата“, казва млад баща от селото. И се възмущава, че Общината хвърля пари за крайна улица, вместо да ремонтира натоварения път и да осигури безопасност на пешеходците.

Недоволството сред местните жители

се разраства, защото се оказва, че Община Шумен няма да ремонтира други улици в селото, поне на този етап. От фирмата-изпълнител съобщиха, че са получили задача да асфалтират само ул. „Огоста“ и нямат поръчка от Общината за други ремонти.  А улиците в Мадара не са ремонтирани близо 10 години и хората логично очакваха да се закърпят поне най-критичните участъци. 

Една от най-натоварените улици в Мадара, свъарзваща със съседни населени места, е цялата в дупки, но не е асфалтирана, въпреки че е в списъка на местните хора.
Снимка: Дияна Желева

Когато кметът на селото се опита да поиска обяснения от директорката на строителния отдел в администрацията Валя Йорданова, общинската чиновничка му затвори телефона с груб и обиден тон. „От Общината ми заявиха, че не са длъжни да ме информират какво ще правят“, обясни Неделчев.  В началото на лятото, когато администрацията се хвалеше с предстоящото асфалтиране по селата, пред медиите беше обявено, че ремонтите ще се извършват по предложение на селските кметове. Само три месеца по-късно Община Шумен показва

поредното разминаване между думи и дела,

пренебрегвайки мнението на хората в Мадара.

Впрочем, селото не е сред

любимците на властта,

защото местните жители започнаха подписка за отделяне от община Шумен заради бездействието й по проблемите на Мадара. „Именно заради това общинската власт трябваше да се опита да успокои обстановката и да удовлетвори исканията на хората, а не да демонстрира такава селска шуробаджанащина“, коментират активисти на ГЕРБ, притеснени от поредния скандал около шуменската структура. Само преди седмица над 50 членове на ГЕРБ – Шумен напуснаха партията с обвинения, че ръководството предава на ДПС  хората си в смесените райони. За преасфалтиране на улици в селата това лято са предвидени над 200 хил. лв. от общинския  бюджет.  

Колко струва ремонтът на „важната“ отсечка в Мадара, от Общината не са отговорили.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!