BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Въвеждат се нови забрани за разходки в паркове и ограничаване на пътуванията из страната


Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Нови противоепидемични мерки се въвеждат от тази нощ (0,00 часа на 21 март) със заповед на здравния министър. Те включват забрана на разходките в паркове и градини, контролно-пропускателни пунктове в областните градове и забрана на преминаването им без неотложност, както и въвеждането на специални часове, в които на хората до 60-годишна възраст ще бъде забранено да пазарят в хранителните магазини и аптеките.

Съгласно новата заповед се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения, на открити и закрити обществени места.

МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове (КПП) на входно-изходните пътища на областните центрове, а служителите на реда ще проверяват целта на пътуването на гражданите. През КПП ще се пропуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане на собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

С днешната министерска заповед се забранява на хората до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8,30 ч до 10,30 часа.

Според началника на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, часовете на забраната за посещение на магазини и аптеки е са определени със съдействието на големите хранителни вериги и наблюдението им за това кога имат най-малко клиенти. Идеята на щаба е хората над 60-годишна възраст да посещават магазини и аптеки във времето, когато това е забранено на останалите.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов препоръча в рамките на 2 дни всички, които работят на работни места извън областните градове, да направят така, че да получат съответните бележки с уверение от работодателя, че те работят точно на това място, за да могат контролните органи да ги пропускат през контролно-пропускателните пунктове, които ще бъдат изградени на входовете на големите градове. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване и пътуванията, които не са крайно необходими, с оглед да се намали бързината на разпространение на вируса.

По данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, потвърдените случаи на коронавирус у нас вече са 129, трима са починалите. Областните центрове с регистриран случай на Covid-19 станаха 10, като към тях от днес влезе и Добрич.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!