BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Търговище 120 души, завърнали се от рискови държави, са под карантина


Заседание на Областния медицински съвет за борба с коронавируса в Търговище
Снимка: Областна администрация – Търговище

Общо 120 души, завърнали се от рискови държави, са поставени под домашна карантина в област Търговище. 

Най-много жители на региона се завръщат от Германия (59 души), Нидерландия (20), Франция (9), Италия (6), съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на заседание на Областния медицински съвет за борба с коронавируса. Специалистите на здравната инспекция подчертаха, че комуникацията между граничните власти и службите в Търговище е на много добро ниво, което позволява предприемане на навременни действия спрямо завръщащите се от чужбина.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров съобщи, че са поръчани за изработка 200 броя специални стикери, които ще бъдат поставяни на домовете на хората под карантина, така че външни лица да не влизат в обитаваните от тях жилища.

Кметовете на по-малките общини и на селата обаче се оплакаха, че някои от завръщащите се не спазват 14-дневния карантинен период. Затова полицията, заедно с местните власти, стриктно ще следи за изпълнението на наложената карантина по места.

Към този момент в област Търговище няма диагностицирани с COVID-19, каза д-р Мариян Кючуков, зам.-директор на РЗИ – Търговище.  От жители на региона досега са изпратени 25 проби за изследване за коронавирус.

Директорите на трите болници в региона – в Търговище, Попово и Омуртаг, съобщиха, че на този етап имат необходимите количества лични предпазни средства и препарати за почистване и дезинфекция. Местна фирма е дарила инфузионен апарат за нуждите на МБАЛ – Търговище, както и предпазни маски и очила за медицинския персонал.

В Търговище от самото начало на обявената епидемия се дезинфекцират улици и обществени места, открити са горещи телефони за подпомагане на възрастни и самотни хора. В региона започва кампания за набиране на доброволци, които да помагат на медиците и охраната в лечебните заведения, на социалния патронаж при раздаването на храна, както и при необходимост за купуване на лекарства и храни за възрастни хора.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!