BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гражданската петиция срещу застрояването на „Странджа“ беше внесена в парламента

Снимка: петиция/ Марта Георгиева

Днес инициаторите на петицията „За Синеморец, Варвара, Резово, Ахтопол и горите на природен парк „Странджа“. Последен шанс да опазим планината и южното ни море от изсичане и бетониране“ внесоха в парламента събраните над 5 хил. подписа. Основното искане е спирането на строежите на 300 метра от морския бряг, както и на цялата територия на природния парк до приемане на план за управлението му и ОУП на община Царево, които изрично да забранят строителство.

През пролетта над 1100 души подадоха официални становища срещу проект за устройствен план, разрешаващ застрояването на община Царево. След като гражданските инициативи „Зелени закони“ и екокоалицията „За да остане природа в България“ подкрепиха подписката с официално писмо през септември, днес отговор няма от нито една от институциите, към които тя беше адресирана – Народно събрание, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Царево.

Строежите, които се реализират в момента в местността „Поляните“ край Синеморец са в реализация на Подробни устройствени планове с разрешителни от 2006 г, които са били валидни до 2012 г., разказа Зорница Георгиева от Асоциацията на парковете в България. От там разкриха, че одобрените ПУП-ове за периода януари 2017 – юни 2020 са 32. Според асоциацията това се случва в нарушение на няколко закона.

Инициаторите на петицията припомнят, че „при общественото обсъждане на Общия устройствен план на Царево, българските граждани се произнесоха категорично, че не могат да търпят повече застрояване по южното ни море. Въпреки отхвърлянето на устройствения план, застрояването продължи със страшна сила при липса на всякаква регулация и без никаква пречка ще достигне много по-голям процент бетониране, отколкото предлагания в отхвърления план.“

Според авторите на документа, Общината в Царево продължава да продава земи, да сменя предназначението им и разрешава строителство на педи от морския бряг в най-красивите кътчета, като унищожава завинаги силуета и живата природа на уникални природни забележителности.  

„Ако всички ПУП-ове на територията на местността Поляните в Синеморец, одобрени от Община Царево, се реализират, това ще бъде едно от най-големите застроявания на защитена територия, осъществено в последните години и унищожение на най-красивите кътчета българска природа,“ посочва Марта Георгиева в писмото си до премиера Борисов.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!