BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Граждански клуб поиска публичен регистър на разходите за борба с коронавируса


Снимка: Правителствена пресслужба

Икономисти, юристи, журналисти и експерти от новоучредения граждански клуб „Просперитет“ огласиха текста на отворено писмо, в което настояват за пълна прозрачност и справедливо разпределение на парите, които ще бъдат изхарчени от правителството в условията на извънредното положение, наложено заради разпространението на коронавируса.

В писмото се настоява да бъде създаден публичен онлайн базиран регистър на всички разходи, свързани с извънредното положение. Всеки от тях да бъде записван в деня на извършването му, като се посочва източникът на финансиране и критериите за одобряването му. Регистърът трябва да включва и разходи, осигурени от фондове на ЕС. В същия регистър трябва да се посочват и кредити, отпуснати за подпомагане на бизнеса в условията на криза в здравеопазването.

Искането за създаване на регистъра е изпратено до председателя на Народното събрание, до премиера, президента и лидери на политически партии в страната.

Петиция в подкрепа на това искане можете да подкрепите тук.

Предлаганите мерки включват и подробен регистър на средствата, които ще бъдат отпускани по т.нар. „мярката 60/40“, за покриване на заплати и осигуровки на временно освободени работници, както и да се публикуват месечни отчети с обосновка на направените разходи и посочване на постигнатите резултати.

Членовете на клуб „Просперитет“ настояват и за пълна прозрачност при разпределянето на финансова помощ в размер на 1.5 млрд. лв., отпусната от ЕС за борба с COVID-19. Средствата са предназначен за медицински цели, в помощ на най-уязвимите малки и средни предприятия, както и за подпомагане на пазара на труда.

„От своя страна българското правителство одобри социално – икономически пакет от 4.5 млрд. лв. за хора в неплатен отпуск и хора със свободни професии, които не могат да практикуват поради ограниченията, наложени от коронавируса. Те ще могат да теглят еднократен безлихвен кредит от търговските банки на стойност 1500 лева, се казва в текста на откритото писмо.

Размерът на тези колосални за българските мащаби суми създава предпоставки за колосални злоупотреби, предупреждават от гражданската инициатива и допълват, че в ситуация като сегашната, освен престъпно, това би било и неморално. Те настояват тези средства да бъдат разпределени справедливо така, че да достигнат наистина до хората, които се нуждаят от тях“.

Сред инициаторите за създаването на онлайн регистъра са журналистът Калин Манолов, макроикономистът и бившите депутати Мартин Димитров, юристът Петър Славов, Христослав Ангелов, икономистът Николай Кюркчиев, бизнесменът Бойко Бочев и психиатърът Владимир Сотиров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!