BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гражданско сдружение предлага по крайбрежната алея на Варна да не се допускат автомобили


Изображение: „Варна диша“

Подобряване на градската среда чрез превръщането на урбанизираните крайбрежни зони на Варна в пешеходни пространства за широко обществено ползване за спорт, отдих и рекреация и без движение на моторни превозни средства, предлагат от гражданско сдружение „Варна диша“ в писмо, изпратено до институциите.

В предложението си, адресирано до общинския съвет на Варна, кмета, областния управител и министъра на отбраната, от сдружението настояват цялата крайбрежна алея да стане зона без достъп за автомобили. Така хората ще могат спокойно да се разхождат край морето и до всички буни, посочват от „Варна диша“.

От там предлагат по крайбрежната алея да бъде организиран екологичен транспорт във вид на влакче с платформи за инвалидни и детски колички. Този транспорт да се движи от Морска гара и „Почивка”, където има удобни паркинги за автомобили.

Подобна практика има в много от цивилизованите държави, в някои от тях този транспорт дори е безплатен за гражданите, защото се издържа от заведенията, покрай които минава, пишат от гражданското сдружение.

За да има възможност идеята да се реализира от „Варна диша“, подкрепени от два от варненските велоклубове, призовават Министерството на отбраната да предостави свой терен в „Приморски парк” за широко обществено ползване.

Предложението предвижда организирането на три буферни паркинга (два от които съществуват и в момента), където гражданите да могат да оставят автобомилите си и да се качват на влакчето, с което да стигат до желаното място на крайбрежната алея.

Изображение: „Варна диша“

Подобно предложение, но само за част от крайбрежната зона беше внесено наскоро в Община Варна от екип архитекти, начело с арх. Максим Недков и подписано от над 1600 варненци за два дни, припомнят от „Варна диша“. По повод това вече внесено предложение вчера в интервю за Радио Варна арх.Максим Недков коментира, че в действителност една немалка част от хората, които са подкрепили писмото до кмета са били за затваряне на цялата алея край морето за автомобили. Въпреки това вносителите са посочили това да стане в по-малък участък – от Централните бани до трета буна.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!