BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Две години след катастрофата край Своге прокуратурата внася в съда обвинения срещу бившите шефове на Пътната агенция


Снимка: пресцентър на МВР

Бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов отиват на съд заради тежкия пътен инцидент край Своге, при който преди две години загинаха 20 души, а 10 пострадаха. В съобщение на прокуратурата се посочва, че Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу двамата за престъпление по служба с цел имотна облага за търговско дружество във връзка с ремонта и обезопасвяването на пътния участък „Своге – Нови Искър“.

Според държавното обвинение, Голосов не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на Сдружение „Т.С.“ да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на републикански път II-16, от км. 53+400 до км. 54+790. Освен това не направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях. Те се налагали с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на пътни инциденти. Въпреки полученото в АПИ на 24.01.2018 г. писмо от полицията в Своге с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, обвиняемият Голосов проявил бездействие, твърди прокуратурата.

По отношение на Дончо Атанасов обвинението посочва, че той не изпълнил служебните си задължения в периода от 06.07.2018 г. до 29.08.2018 г., като след запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на пътната агенция, на което да се вземе решение за разходването на средства за изпълнение на дейности по поддържането и ремонта на посочения път. Вследствие на това не били възложени дейности, свързани непосредствено с подмяната на износващия пласт в участъка, за който било установено, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавост и съпротивление на хлъзгане.

Наред с това с действията си двамата целели да набавят за ДЗЗД „Т.С.“ облага на стойност 60 901,65 евро, твърди още прокуратурата. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване на асфалтовото покритие в незадоволително състояние и съответно замяната му, поясняват от държавното обвинение.

Според обвинителите, в резултат на действията на Голосов и Атанасов настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък от път II-16 „Своге – Нови Искър“, изразяващи се в поставянето им в опасност от реализиране на пътнотранспортно произшествие.

На този участък на 25.08.2018 г. стана катастрофата с автобус, вследствие на която загинаха 20 души, а десет бяха ранени.

В средата на юли прокуратурата внесе обвинителен акт срещу други шестима души, сред които шофьорът на катастрофиралия автобус и представители на фирмата, ремонтирала пътя.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!