BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Двойно ще се увеличат данъците на най-масовите автомобили в Шумен след промяна в местната наредба


Снимка: Диана Желязкова/“Радиан“

Двойно ще се увеличи данъкът за автомобили с мощност на двигателя до 74 kW в община Шумен заради предстояща промяна в наредбата за местните данъци.  Администрацията е внесла предложение от наредбата да отпаднат отстъпките за най-масовите коли и предстои решението да бъде гласувано на сесия на Общинския съвет.

Причината за промяната е протест на Окръжната прокуратура в Шумен, която иска местната администрация да промени 7 члена в Наредбата за местните данъци, регламентиращи главно преференциите, отнасящи се до данъчното облагане на моторните превозни следства.  В сегашната наредба са заложени отстъпки за данъка на автомобилите в зависимост от тяхната мощност и екологична категория, но според последните промени в Закона за местните данъци и такси, отстъпки за мощност на двигателя могат да се правят само за мотопеди и мотоциклети.

Сега в Шумен за превозни средства с мощност на двигателя до 74 kW, съответстващи на екологични категории „Евро 3” и „Евро 4”, данъкът се плаща с 50% намаление, а за съответстващите на „Евро 5” и „Евро 6” – с 60% намаление. След промените тези преференции ще отпаднат. Новият текст предвижда намаление само за мотопеди и мотоциклети, при това с по-малък процент: „За мотопеди и мотоциклети с мощност на двигателя до 74 kW включително, и съответстващи на екологична категория „Евро 4“ данъкът се заплаща с 20 на сто намаление, а за съответстващите на екологични категории, по-високи от „Евро 4“ – с 60 на сто намаление.“

Повишават се и данъците за камиони и автобуси.  Сега те ползват отстъпка от 40% при наличие на „Евро 3“ и „Евро 4“, и от 50%, ако имат по-висока екологична категория. След промените, ще има отстъпки от 20% за „Евро 4“ и 50% за по-висока категория.

Запазва се отстъпката от 5% при плащане на годишния данък до 30 април.

Промените са публикувани на сайта на Община Шумен и предстои да бъдат внесени за одобрение от общинския съвет. Информацията за предстоящото поскъпване на данъците на най-масовите автомобили вече предизвиква голямо недоволство в социалните мрежи. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!