BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатите подкрепиха президента за отпадане на фиксираните цени и затвор за „невярна информация“ (допълнена)


Снимка: parliament.bg

На извънредно заседание днес Народното събрание подкрепи ветото на президента Румен Радев върху два текста от закона за извънредното положение заради коронавируса. Те са за фиксирането на цените и за наказателното преследване за „невярна информация“.

„За“ гласуваха 118 народни представители, 14 поискаха повторно гласуване на текстовете, а други 56 се въздържаха. По-рано днес правната комисия одобри ветото, а повечето депутати декларираха, че ще го подкрепят и в пленарната зала. 

При гласуването в пленарна зала, 35 депутати от ГЕРБ подкрепиха ветото, двама искаха текстовете да се приемат въпреки ветото на президента, а 53 – се въздържаха.

От „Обединени патриоти“ 12 депутати гласуваха текстовете да бъдат приети отново въпреки ветото. Трима патриоти го подкрепиха. (ВМРО гласуваха против отпадането на текстовете, а НФСБ – „с отвращение“ подкрепи ветото на президента.)

БСП и ДПС единодушно подкрепиха ветото.

Депутатите от „Воля“ не бяха в пленарната зала.

Какво остава в сила за „невярната информация“

Отхвърленият днес от депутатите текст от закона за извънредното положение за наказателна отговорност за „невярна информация“ беше предложен от ГЕРБ и предвиждаше: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева“. Идеята беше тази разпоредба да важи и след извънредното положение.

Мотивът на Радев да върне този текст беше, че той атакува „последните остатъци от свободата на словото“. Президентът заяви, че няма дефиниция за невярна информация, но според предложението за нея българите ги грозят тежки глоби и затвор. „Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции“, каза Румен Радев.

Медиапул уточнява, че след приемането на ветото в действие остава досегашният текст от Наказателния кодекс: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“.

Без таван на цените

Въведеният таван на цените на стоките и услугите, който бе отхвърлен с приемането на ветото, предвиждаше цените да се доказват на база записите в касовите aпaрати или получените по банков или картов път плащания. Ако досега търговците не са продавали такива стоки, щяха да са длъжни да ги предоставят на цени, завишени с не повече от 20 % от цените на придобиването им, а услугите – с не повече от 20 % от себестойността им.

За нарушителите се предвиждаше имуществена санкция в размер на 5% от оборота през годината, предхождаща настъпването на извънредните обстоятелства, а на представляващите ги физически лица – глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лева.

Всичко това отпадна, но левицата се закани с нови законови промени да внесе прецизирано предложение срещу спекулата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!