BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директорът на РЗИ-Смолян: Всеки сам решава дали да се качи в претъпкан автобус


Д-р Мими Кубатева
Снимка: „Отзвук“

РЗИ не проверява за претъпкани автобуси, всеки сам решава дали да се качи. Това е обяснила днес директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян д-р Мими Кубатева по повод постъпили оплаквания от граждани в регионалното издание „Отзвук“. Според сигналите, в пиковите часове, фирмата, обслужваща градския транспорт в Смолян, пуска малки автобуси, които още на първите спирки се претъпкват с хора и в тях е невъзможно спазването на мерките за безопасност.

“Нашият ангажимент, който сме изпълнили е за дезинфекция, проветряване, лични предпазни средства на шофьорите от градския транспорт и т.н. Всеки може сам да си прецени дали има риск за него в автобуса или не и да изчака следващия, когато дойде“, е заявила днес на пресконференция д-р Кубатева по този повод.

„За претъпкването е грижа на всеки един. Така че не вменявайте всичко на една институция. Който прецени, че е рисково да се качи в автобуса, ще си прецени поведението. Фирмите от градският транспорт са частни. Каквото могат, това предлагат. Това е въпрос на организация. По-добре ли е да няма никакви автобуси. Не е възможно да се спазва разстояние от 1,50 м. в автобусите“, е посочила още д-р Кубатева, цитирана от „Отзвук“.
По думите на областния управител на Смолян Недялко Славов след обявяване на извънредно положение министърът на транспорта е дал право на общинските щабове да редуцират часовете и разписанието на транспортните схеми. Поради намаления пътникопоток всички общини са се възползвали от тази възможност и са редуцирали курсовете.

На пресконференция на Областния кризисен щаб днес бяха изнесени и статистически данни за радпространението на зараза от COVID-19 в Смолянско.

През последното денонощие в областта са регистрирани седем нови положителни проби за коронавирус. От началото на извънредното положение досега са установени 28 жители със заразата, 6-ма са излекувани, а 2-ма от пациентите са починали. От направените в лаборатория в Смолян близо 300 бързи теста за COVID-19, около 14 процента показват, че изследваните жители „са се срещали“ с коронавируса, посочват от ръководството на МБАЛ-Смолян. 

Според директора на болницата д-р Марин Даракчиев, резултатите от бързите тестове показват, че вирусът вероятно е циркулирал в Смолян преди обявяването на извънредното положение, приблизително в края на февруари, началото на март, а може би и по-рано.

Последните няколко положителни проби за COVID-19 в област Смолян са на жители, завръщащи се от Англия, което показва, че инфекцията се внася все още, заяви директорът на РЗИ-Смолян.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!