BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директорът на столичната РЗИ е подал оставка след случая с карантината на премиера

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) Данчо Пенчев е подал оставка, съобщи пресслужбата на инспекцията. Оттам уточняват, че решението е взето след разговор с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Оставката му е била приета.

По решение на карантината, наложена на премиера Бойко Борисов преди дни, беше отменена заради два последователни отрицателни теста.

По-късно обаче Борисов съобщи в профила си във facebook, че е заразен с новия коронавирус..

„Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с Covid-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!“, написа премиерът в социалната мрежа.

От Министерският съвет уточниха, че Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет.

От здравното министерство излязоха с позиция, в която казват, че по нормативна уредба 10-дневната карантина за контактните лица е задължителна, както и че отрицателният PCR тест отчита единствено моментното състояние на човек и не е основание за преустановяване на карантината.

Mediapool припомня, че в рамките на седмица Столичната регионална здравна инспекция по „личната преценка“ на директора й д-р Данчо Пенчев направи две изключения от стандартния ред за карантиниране на хора, които са контакни на заразени с коронавирус. В заповедта на здравния министър няма предвидени изключения, с каквито Пенчев оправда предсрочното сваляне на карантината на Борисов. Пенчев обясни през почивните дни, че законовите разпоредби дават основание за сваляне на карантината предсрочно на хора с обществено значима дейност като президент, премиер, лекари на първа линия, учители. Според юристи
такова изключение в законодателството няма.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!