BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавният холдинг се договори с Енерго про да не спира тока на ВиК – Шумен и ВиК – Добрич


Снимка: Диана Желязкова

Българският ВиК Холдинг и Енерго про – Варна постигнаха споразумение за погасяване на задълженията на  ВиК-дружествата в Добрич и Шумен до 9 октомври. Това съобщи на сайта си МРРБ и увери, че няма опасност от спиране на водата в двата областни града заради неплатените сметки за ток на ВиК-операторите.

Преди седмица енергийното дружество съобщи, че двете вододоснабдителни предприятия му дължат над 10 милиона лева. От вчера Енерго про започна да изключва тока в различни административни обекти на ВиК в Добрич и Шумен. Просрочените задължения за ток на ВиК – Шумен са за над 7 милиона лева, от 4,7 милиона се дължат на Енерго про.

Днес по график трябваше да бъде спряно електрозахранването на помпените станции на ВиК в 5 населени места в Шуменско, но до тази санкция не се стигна след снощните договорености между холдинга и Енерго про.

Енергийното дружество е поело ангажимент до 9 октомври т.г. да не въвежда в изпълнение графика за преустановяване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен, а холдингът ще сключи договори с тях за отпускане на кредит за разплащане с „Енерго – Про Варна“ ЕАД, информират от МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството).

ВиК – Шумен вече е насрочило общо събрание за 2 октомври, на което ще се вземе решение за теглене на кредит до 7,5 милиона лева.  Общинският съвет в Шумен гласува против вземането на заема, тъй като никой от водното дружество не дойде на сесия да обясни как и защо са натрупани огромните задължения. Становището на местния парламент обаче на практика е без значение в акционерното събрание на ВиК, тъй като държавата има дял от 51 % и може да взема сама решения.

„Задълженията на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен за ток са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи, а същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост“, обясняват на сайта си от МРРБ.

Това обяснение изобщо не дава отговор на въпроса защо ВиК- Шумен  не си е плащало тока през последната година и къде са отишли парите на водното дружество, след като то си е спестявало сметките за електричество.  На тези въпроси досега не са отговорили нито от ВиК – Шумен, нито от асоциацията по ВиК, председателствана от областния управител. Водата в Шумен вече две години е най-скъпата в страната – 3,40 лв. за кубик, но явно и при тази висока цена дружеството не успява да плати задълженията си за консумираната енергия.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!