BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жената на отстранения от съда кмет на Септември (ГЕРБ) бе избрана на неговото място


Новоизбраната кметица се похвали в социалната мрежа, че лично премиерът Бойко Борисов я поздравява за изключителния успех. Снимка: Фейсбук профил

Жената на бившия кмет на Септември от ГЕРБ, който бе осъден за укриване на данъци в големи размери и отстранен предсрочно заради конфликт на интереси по обвинение, че дал горски терен на майка си да си строи хотел, се оказа единствения кандидат за градоначалник. Васка Рачева вече е в креслото на Марин Рачев. Издигната от инициативен комитет, тя се оказва единствен желаещ за градоначалник и е избрана след впечатляваща избирателна активност, съобщи сайта RNS.

През март т.г. Общинската избирателна комисия в Септември прекратява предсрочно пълномощията на кмета Марин Рачев заради доказан конфликт на интереси. Рачев бе уличен от Комисията за противодействие на корупцията за това, че в предишния си кметски мандат е променил статут на горски имот за строеж на хотел, собственост на майка му.

Първоначално общинската избирателна комисия отказва да прекрати кметските правомощия на Рачев с мотив, че деянието е извършено в предишен мандат, който вече е приключил.

Върховният административен съд отхвърля тези мотиви и дава тридневен срок на комисията да се произнесе по закон. ОИК изпълнява решението на върховните магистрати.

Междувременно кметовете на 12-те населени места в общината и 2/3 от общинските съветници излизат с декларация, че не приемат решението на последната съдебна инстанция, не намират нещо нередно в поведението на вече отстранения кмет и, че на предстоящите избори ще издигнат за кмет съпругата на Марин Рачев. Искат тя да бъде номинирана от ГЕРБ, както и мъжа й.

Мотивът – жената е единствената удачна кандидатура за кмет, защото само тя би продължила амбициозната програма на мъжа си.

През април, при произнасяне на окончателната присъда на Рачев за укриване на данъци, от гражданско сдружение „Да спасим община Септември“ настояха, цитирани от БНР, да бъде потърсена наказателна отговорност и от съпругата на Рачев – Васка Рачева. Радиото цитира думи на адвокат Николай Баташки, според когото в хода на делото да е констатирано от графолози, че въпросните данъчни документи вместо от бившия кмет са подписани от неговата жена, за която той публично обяви, че ще бъде кандидат за кмет на община Септември на предстоящите избори.

Между отстраняването от кметското кресло на Рачев и предсрочните частични избори за кмет на община Септември, семейството празнува 25-годишен юбилей съвместно съжителство.

Рачева е издигната от инициативен комитет. Рачев неизменно е до жена си по време на предизборната кампания. Тя печели изборите с гласовете на 6 032 избиратели от общо 21 600 имащи право на глас.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!