BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жители на Болярово и Елхово настояват за спиране на дейностите по подготовка на добив и преработка на метални полезни изкопаеми


Подписка за спиране на каквито и да било инвестиционни намерения за добив и преработка на метални полезни изкопаеми на територията на община Болярово и община Елхово набира скорост в двете общини.

В подписката се настоява местните власти да не одобряват устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми на територията на община Болярово.

През юли тази година хората научават от медиите, че още от 2014 г. държавата е издала разрешение за проучване на злато в землищата на селата Воден, Горска поляна, Иглика, Крайново, Малко Шарково, Ситово, Шарково в община Болярово, както и в селата Вълча поляна, Голям Дервент и Лалково в община Елхово. А наскоро и една австралийска и една канадска компания са обявили поотделно, че придобиват правата върху находището, информира БНР.

„В елховско и в момента имаме проблеми с водоснабдяването, а цялата ни вода идва точно от населените места в община Болярово, където искат да копаят. Унищожават и природата, буквално искат да ни прогонят“, коментират пред Радио Бургас жители на села в община Елхово.

Подписката е начин, с който жителите на община Болярово да имат възможност да изразят своето мнение за бъдещето на общината, в която живеят и отглеждат децата си или посрещат внуците си, обясняват от учредената по този повод Местна гражданска инициатива.

От инициативния комитет уточняват пред репортер на в. „Делник“, че подписите ще се събират в периода от 22.08.2020г. до 21.10.2020 г., като право да участват имат всички жители с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на община Болярово.

Вчера към жителите на Болярово и околните села се присъединиха и хората от Елховско.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!