BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Журналистическа асоциация: Извънредната ситуация не бива да се използва за чистки на журналисти


Асоциацията на европейските журналисти – България, изрази тревога от съобщенията за сваляне от ефир на дългогодишни журналисти от Българската национална телевизия и от „Нова телевизия„.

АЕЖ заявява в официална позиция на сайта си, че е наясно с икономическите предизвикателства, пред които са изправени медиите в настоящата ситуация, но категорично се противопоставя на възможността тя да се използва за чистки на журналисти, които изпълняват професионално задълженията си, но са се превърнали в неудобни за властта или за ръководството на медията.

Притеснително е до края на извънредното положение от ефира на Българската национална телевизия да бъдат свалени двама от водещите на предаването „Култура.бг“, а другият водещ да поеме всички предавания, включително и в ролята на изпълнителен продуцент,пишат журналистите.

АЕЖ отправя и въпрос към ръководството на телевизията по какъв начин е преценено кой от тримата водещи да остане в ефир.

Какви критерии са използвани? Обсъждано ли е това решение с екипа?

Това част от кризисен график на телевизията ли е? И ако е така, той прилага ли се и за други предавания? Извънредното положение има срокове, свалянето от ефир подчинява ли се на същата логика?

От АЕЖ-България заявяват, че са обезпокоени от подобни действия, заради факта, че преди две години настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков влезе в открит конфликт с екипа на предаването „Денят започва с култура“/“Култура.бг“. Тогава водещите прочетоха декларация, с която се обявиха против посегателството срещу редакционната им независимост. Сутрешното културно предаване на БНТ бе на прицел и от страна на бившия министър на културата и настоящ председател на ресорната (медийна) комисия в Народното събрание Вежди Рашидов. Недопустимо би било настоящият момент да се използва за разчистване на сметки заради този епизод.

Ръководството на БНТ дължи обяснение,

за да не останат съмнения, че действа пристрастно, като се възползва от извънредното положение, категорични са журналистите.

Въпреки че става дума за частна медия, не бихме могли да подминем и случващото се в „Нова телевизия“, пише още в позицията на Асоциацията. Там беше обядено, че няколко известни журналисти ще бъдат изпратени „в престой“ за 15 дни. През последните три години и концентрирано след промяната на собствеността на „Нова телевизия“ медията се раздели с много от критичните си журналисти. Притесненията на АЕЖ са, че и в този случай при съкращения ще бъдат принудени да си тръгнат журналистите, задаващи истински въпроси, а ще останат онези, които са по-склонни да демонстрират сервилно отношение към властта.

Реална е опасността тази тенденция, придружена със засилваща се финансова несигурност в медиите, да повиши нивото на автоцензура сред журналистите, което и преди кризата беше високо, според изследванията на АЕЖ и на други журналистически организации. Според журналистическата асоциация е вероятно

тази поредна чистка ще има и допълнителен смразяващ ефект върху медиите.

Именно в условия на извънредно положение, когато демократичният процес не функционира нормално, нуждата от питащи журналисти, познати и утвърдени имена от екрана, и съхранение на свободата на словото са от ключово значение, категорични са от АЕЖ-България. Според тях, подобни прояви демонстрират точно обратното разбиране, като имат потенциала да влошат още повече медийната среда у нас.

В заключение от Асоциацията на европейските журналисти – България призовават двете медии да излязат с обосновани и аргументирани позиции за решенията си и ако причините са финансови, да предприемат всичко възможно за намиране на подкрепа и решение, което не включва отстраняване на утвърдени професионалисти. Това е единственият подход, който ще разсее съмненията за използване на извънредното положение като алиби за разправа с неудобни гласове, считат от АЕЖ-България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!