BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва ремонт на 7.7 км. от източния водопровод, захранващ населени места в общините Севлиево, Дряново и Габрово


Пресконференция на севлиевския кмет
Снимка: „Севлиево онлайн“

Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за финансиране на първия етап от реконструкцията на източния водопроводен клон, захранващ с вода населени места в общините Севлиево, Дряново и Габрово. Предстои средствата да бъдат предоставени на местната администрация чрез подписване на споразумение с министерството, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Днес министърът на регионалното развитие Петя Аврамова се е срещнала с кмета на Севлиево Иван Иванов. Според съобщеното от ведомството двамата са обсъдили състоянието на водопровода, който започва от пречиствателна станция за питейни води „Стоките“ с крайна точка с. Добромирка. От този водопровод, пуснат в експлоатация през 1962 г., се водозахранват села от три общини в област Габрово, а отпуснатите днес средства ще се инвестират в изпълнение на първия етап на проекта за цялостна му реконструкция. Започва се с най-силно амортизираните два участъка – общо 7.7 км. 

Цялата дължина на съоръжението е близо 33 км. За парите, обещани от държавата днес, на пресконференция в късния следобед кметът на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) на три пъти благодари на премиера Борисов и кабинета „за това че изпълняват ангажиментите си“ (довеждащите водопроводи са държавна собственост, б.ред.), предаде регионалното издание „Севлиево онлайн„.

На срещата с журналисти Иванов е обяснил, че парите са за първите два етапа от ремонта на водопровода – единият е с дължина 2353 м, другият – 5420 м. Изпълнител на първия етап е „Обединение Хидро Проект Севлиево 2018“ със седалище в Етрополе, стойността на този етап е малко под 1.5 млн. лв.с ДДС. Вторият етап е с дължина 5420 м, той ще се изпълни от дружеството по задълженията и договорите „Стоките“, стойността на договора е 4.8 млн. лв. с ДДС. 

Работата и по двата етапа ще се изпълнява само в делнични дни, за да имат хората вода в събота и неделя. Ще се започне възможно най-скоро, но предвид идващата зима е възможно да има прекъсвания, ако времето не позволява да се работи, пояснил кметът и добавил, че на места теренът е труден, което допълнително би могло да забави работата.              

По думите на Иванов, цитирани от регионалната медия, до края на годината правителството ще отпусне още около 3 млн. лв., които ще са за подмяна на тръбите на трети участък от строения през шейсетте години на миналия век водопровод. С това 60% от съоръжението ще е изцяло ремонтирано, което ще намали значително загубите на пречистена вода. 

В момента при необходими 5 литра в секунда по този водопровод се подават 180 литра в секунда, които потребителите плащат, но водата изобщо не стига до чешмите на немалка част от хората. 

Обществената поръчка за избор на изпълнител на първия етап е приключила с подписване на договор с избран изпълнител през лятото на 2018 г., на 30 юли т.г. бе избран изпълнител и на втория етап. Въпреки готовността за ремонт, той не можеше да започне, заради липса на финансиране. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!