BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заради психично заболяване беше разкрита самоличността на първия заразен с COVID-19 в Смолян


Брифинг на Областния кризисен щаб в Смолян. Отдясно наляво – директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева и областният управител Недялко Славов
Снимка: „Отзвук“

Вечерен час е въведен на територията на цялата Смолянска област. Това съобщиха от Областния съвет по сигурност. В часовете от 22 ч. до 6.00 ч. излизането извън домовете е забранено. До крайната мярка се стигна след като в региона бе регистриран първият положителен случай на заразен с коронавирус. Това е 40-годишен мъж от Смолян, който в петък се е завърнал от Великобритания.

„Случаят беше разгледан детайлно и анализиран, тъй като има своите особености, каза областният управител Недялко Славов. В тази връзка се налагаше да се вземат по-особени решения. Но държим категорично да успокоим хората на територията на Смолянска област, че стриктно се спазват мерките, предписани от Националния щаб, изпълняват се заповеди на министъра на здравеопазването и на министър-председателя. Смятаме, че въвеждането на вечерен час ще има дисциплиниращ ефект“, каза още Славов.

Мъжът, заразен с коронавирус страда от шизофрения и има криминално досие. Той се е завърнал от Англия, където се е лекувал в психиатрична клиника. Пътувал до София със самолет, след което се качил на автобус до Смолян. В понеделник полицай от Районното управление на МВР в Смолян го е познал на улицата и сигнализирал здравните власти. За времето от 13 до 16 март обаче няма данни какво точно е правил и с кого е контактувал заразеният. Не се знае и с кой автобус е пътувал от София до Смолян.

По тази причина от Регионалната здравна инспекция нарушиха закона, според който здравния статус на гражданите не може да бъде разкриван и обявиха самоличността на мъжа. В местната преса беше публикувана и негова снимка, която можете да видите – тук.

„Призовавам всички, които го познават и са имали контакт с него, да се обадят на телефона за подаване на сигнали в РЗИ, призова директорът на инспекцията д-р Мими Кубатева. На местата, които е посещавал, защото се оказа, че е бил в публични институции, също ще се издирят контактните хора“.

Носителят на вируса е изолиран в квартира, заедно с още двама мъже, с които прекарал повече от едно денонощие. Осигурена му е и непрекъсната полицейска охрана.

Очакват се резултатите от кръвните проби на двете медицински лица, контактували с мъжа, на двамата му приятели, и на служителите в „Паспортна служба“, където той е отишъл, за да поднови личната си карта, след като се е завърнал в страната.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!