BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заради съмнения за пристрастност на вещите лица делото за Хитрино се отлага за февруари

Гара Хитрино след взрива на 10 декември 2016 г.
Снимка: „За истината“

Варненският апелативен съд отложи разглеждането на делото за влаковата катастрофа в Хитрино за 22 февруари. Съдебният състав прецени, че е нужно събиране на писмени доказателства, след като поверениците на частните обвинители изразиха съмнения за пристрастност на част от вещите лица, извършили по-голяма част от експертизите пред първоинстанционния Шуменски окръжен съд.

В съобщение до медиите от съда поясняват, че по повод изказаните съмнения, предстои да бъде изискана справка от Министерството на образованието и науката за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. След получаването на тази справка, в следващото заседание съдът ще се произнесе по направените днес искания.

Адвокатите на подсъдимите са поискали назначаване на допълнителни съдебно- технически експертизи, които да бъдат извършени от вещи лица извън България, поради съмнения за обвързаност на четирима от експертите с Националната компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като са преподаватели във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Представителят на Апелативната прокуратура, обаче, не видял основания за оспорване на компетентността на вещите лица. Държавното обвинение е на мнение,
че повдигнатите от защитата въпроси вече са намерили отговор в извършените досега експертизи. Назначаване на чуждестранни експерти излишно ще утежни и
забави делото във въззивната фаза на процеса.

Според поверениците на частните обвинители, цитирани от пресцентъра на съда, въпросите по поисканите нови експертизи вече са разглеждани многократно. Допускат обаче възможност за повторен разпит на вещи лица. Частното обвинение не е намерило доказателства за заинтересованост на който и да е от тях.

Съдебният състав днес е отхвърлл и искането на частното обвинение за отвод на целия състав на Апелативен съд – Варна. От една страна, в закона не съществува възможност за колективен отвод, а от друга, претенцията не намира основание в разпоредбата на Наказателно-процесуалния кодекс, поясняват от съда.

Заради големия брой призовани по делото, с цел гарантиране на спазването на противоепидемичните ограничения, журналистите наблюдаваха днес съдебното заседание в реално време от друга зала в Съдебната палата.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!