BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За първи път на „Етър“-а – национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“

За първи път Регионален етнографски музей на открито „Етър“ организира национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“. Конкурсът ще се проведе на 5 септември 2020 г. в музей „Етър“ като специален акцент от събитието „Празник на пестила”, споделят от музея.

11 самодейни състава от различни места на България ще представят възстановки на традиционни обреди и обичаи, свързани със значението на храната в живота на хората.

Изборът на участниците е направен от жури, чиито членове имат сериозни професионални познания върху българския фолклор. Доц. д-р Красимира Кръстанова е декан на Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”; проф. д-р Даниела Дженева е директор на ансамбъл „Тракия”, хореограф и преподавател; проф. д-р Светла Станилова е преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив.

На 5 септември журито ще оцени представянето на всеки от участниците и ще определи тяхното класиране. Началото на Националния фолклорен конкурс е от 11:00, а около 16:30 се очаква да бъдат обявени резултатите.

Ще бъдат излъчени победители в четири категории – цялостно представяне на обред, най-добро изпълнение на фолклорен танц, най-добро изпълнение на фолклорна песен, най-автентичен фолклорен костюм. За победителите са предвидени материални награди. Класираните на второ и трето места участници във всяка от категориите получават документ – „Отличително”. На ръководителите на всяка от участващите формации ще бъде връчено „Уверително” за участие в конкурса.

Конкурсът „Обредна трапеза” се организира от Община Габрово и Регионален етнографски музей „Етър” с подкрепата на Министерство на културата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Музей „Етър“ в Габрово прави „Празник на пестила“ (ПРОГРАМА 2020)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!