BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравният министър промени заповедта за затварянето часове след издаването й


Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев промени заповедта, с която се забраняваше функционирането на всякакви магазини с изключение на продаващите храни, лекарства и бензиностанциите. След заседанието на Министерски съвет снощи ограниченията бяха смегчени до заведенията за хранене и развлечения.

Заради разпространението на коронавируса, Народното събрание гласува извънредно положение в цялата страна до 13 април. Късно вчера Министърът на здравеопазването актуализира издадената по-рано заповед по следния начин:

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

3Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

5Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Контролът ще се осъществява от регионалните здравни инспекции и служителите на Министерството на вътрешните работи. Срокът на действие на заповедта е до 29 март, но може да бъде удължен.

С извънредното положение депутатите промениха и законодателството, като въведоха глоби и затвор за хора, които не спазват назначената им карантина и разпространяват коронавируса.

Главният прокурор Иван Гешев пък обяви, че оглавява щаб, който ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка. Той задължи министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката да му докладват всеки ден.

Случаите на заразени в България вече са 31, като един от тях е завършил със смърт.

По време на днешния брифинг, началникът на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски съобщи, че вече има арестувани за нарушаване  на домашната карантина. Те са принудително заведени в къщите им, след като са обявени, че трябва  да бъдат под карантина, а са заварени в заведение в Сливница. Той цитира и случай на пациент, който е изчезнал, но след информацията за строгите санкции при нарушаване на карантината се е върнал сам.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!