BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зимният курорт Банско се поставя под строга карантина


Снимка: „Благоевград нюз

Зимният курорт Банско е поставен под карантина. След трима заразени с коронавирус и опасност от разрастване на заразата, градът се поставя в пълна изолация за две седмици. Това съобщи на извънреден брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за противодействие на COVID-19 ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

От 19 ч. днес беше забранено влизането и излизането от града. Хората с постоянен и настоящ адрес в Банско могат да се приберат до 20 ч. на 18 март по домовете си. Забранява се излизането на хората по улиците без основателна причина, а такава, според Мутафчийски, е отиването до хранителни магазини, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни институции и бензиностанции. Хотелите ще могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи.

Само автомобили, които доставят стоки от първа необходимост, лекарства и храни ще бъдат пускани в града. Ще бъдат допускани и превозните средства на фирмите, извършващи комунални услуги.

Останалите в курорта 200 чуждестранни туристи ще бъдат контролирано изведени за напускане на страната. „На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Вече сме се свързали с посолствата на техните държави и по-големите групи в рамките на 24 часа ще могат да напуснат града, а останалите ще са под карантина и ще трябва да спазват всички мерки“, допълни външният министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че туристите в курорта не са много и голяма част от тях вече са си тръгнали. Британски и израелски туристи са напуснали Банско днес и предишния ден.

Вътрешният министър Младен Маринов призова всички граждани и медиите да спазват стриктно разпоредбите и да не нарушават карантината, като припомни, че според новите законови разпоредби се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба за нарушаване на карантината.

По-рано днес предложение за карантина в курорта направи главният прокурор Иван Гешев. Това стана по време на извънредното заседание на Правната комисия в Народното събрание.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!