BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изписан е първият пациент с коронавирус в Габрово

Три нови дихателни апарата са закупени за габровската болница
Снимка: „Говори МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Изписан е първият положителен пациент с коронавирус в Габрово обявиха от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Другата пациентка, която даде положителна проба за COVID 19 е в подобрено общо състояние, но все още не е изписана“, съобщават от лечебното заведение.

В габровската болница не са доказани и не са на болнично лечение други пациенти с коронавирусна инфекция, информират оттам чрез специално създадена в интернет рубрика „Говори МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Пак там от лечебното заведение декларират, че екипът е готов да посрещне лечението на пациенти в тежко общо състояние, средно тежко и пациенти над 60 годишна възраст. Всички те ще бъдат лекувани в отделение по инфекциозни болести и специално обособена част от Хирургично отделение. Новосъздаденото звено е за прием на тежкоболни пациенти, нуждаещи се от апаратна вентилация. Обособено е така, че да има директна връзка с инфекциозно отделение, като двете отделения остават напълно изолирани от другите пациенти и медицинския персонал. Към тях ще се влиза през един общ вход, откъм инфекциозно отделение. Достъпът до него е само за пациенти и обслужващите ги медицински екипи.

По този начин лечебното заведение ще продължи да приема спешни пациенти във всичките си звена и да обслужва пациентите с онкологични заболявания и пациентите на хемодиализа, уверяват от болницата.

За да се обезпечи спешната оперативна дейност в Отделението по анестезиология и интензивно лечение няма да бъдат настанявани пациенти с коронавирусни инфекции.

Към момента в лечебното заведение има необходимите предпазни средства, консумативи, медикаменти и дезинфектанти, но при липса на възможност за регулярни доставки положението ще се усложни, тъй като разходът за предпазни облекла и консумативи е нараснал трикратно, споделят от ръководството.

Освен двамата пациенти с доказана коронавирусна инфекция, в габровската болница се лекува пациент с пневмония, на когото са взети проби за Covid 19, чака се резултатът от тях. Пациентът е със средно увредено общо състояние, изолиран е в Инфекциозно отделение.

Отрицателна е пробата за коронавирус на пациент от МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево, настанен в Инфекциозно отделение в града със симптоми на вирусна инфекция.

В момента в област Габрово има 188 граждани, поставени под домашна карантина. Повечето от тях са завърнали се от чужбина български граждани. Други 231 граждани са с изтекла карантина, всичките са здрави, по данни от Регионалната здравна инспекция.

Първите доказани случаи на заразени от коронавирус в България са от 8 март т.г., в Габрово и Плевен. Същия ден в двете области бяха затворени детските градини, ясли и училища и забранени събиранията на открито и закрито. Впоследствие мерките бяха наложени за цялата страна.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!